Επιστροφή του "παράλληλου προγράμματος" ως τροπολογίες στο Σύμφωνο συμβίωσης
<p>Ποιο είναι το περιεχόμενο των τροπολογιών που κατέθεσαν βουλευτές της κυβέρνησης</p>
Μια μέρα μετά το "σάλο" που ξέσπασε από την απόσυρση του "παράλληλου προγράμματος" από την κυβέρνηση, επανέρχονται διατάξεις του, μέσω τροπολογιών που κατέθεσαν βουλευτές της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο συμβίωσης.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πολλά από τα άρθρα του "παράλληλου προγράμματος" είναι λιγότερο ή και καθόλου κοστολογημένα από τα ΓΛΚ εξαιτίας ελλείψεως στοιχείων από τα αρμόδια υπουργία. Όπως αναφέρει το Μαξίμου, οι διατάξεις είναι ακοστολόγητες μέχρι την εφαρμογή τους ή δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.
«Κάποιες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και κάποιες άλλες δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους», τονίζει το κυβερνητικό επιτελείο. Παρ όλα αυτά οι θεσμοί δεν υποχρέωσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ωστόσο «ζήτησαν περισσότερο χρόνο, έτσι ώστε να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο», το οποίο σύμφωνα με την Έκθεση που συνοδεύει το κατατεθέν, έχει δημοσιονομικό κόστος ύψους 100 εκατ.€.
Όλα αυτά, όμως δεν "φρέναραν" τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι επανέφεραν εν κρυπτώ δύο διατάξεις του «παράλληλου προγράμματος» σε κομμάτια, καταθέτοντας βουλευτικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις»
Οι παραπάνω διατάξεις είναι ίσιες με αυτές που έχουν κατατεθεί στο «παράλληλο πρόγραμμα». Μάλιστα η μία από αυτές, (άρθρο 113), η οποία σχετίζεται με την αναστολή ειδικού τέλους ταφής έχρι 31.12.2016, το οποίο αφορά δαπάνη 35€/τόνο διατεθέντων αποωλύτων σε ΧΥΤΑ, όπως τεκμηριώνει και η Έκθεση του ΓΛΚ, προκαλει δαπάνη, η οποία όμως δεν έχει κοστολογηθεί. Η άλλη τροπολογία αφορά την παράταση μέχρι 31.12.2016 των συμβάσεων εργαζομένων με σχέδη εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους φορείς διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Η μισθολογική, όπως λέει η διάταξη θα καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο, ενώ οι συμβάσεις δεν επιτρέπεται να γίνουν αορίστου χρόνου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι παραπάνω τροπολογίες, είναι δύο από τις δεκατρείς βουλευτικές που έχουν συνολικά κατατεθεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι υπόλοιπες έντεκα είναι του Ποταμιού (2) με τροποποιητικές διατάξεις επί του συμφώνου (επιμέλεια τέκνων) και των διατάξεων για τον Τύπο, μία του ΚΚΕ για την εξάλειψη του αξιόποινου από των φερόμενων ως αδικημάτων κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις και οι υπόλοιπες ποινικές διατάξεις του νομοσχεδίου και κάποιων μεμονωμένων σχετικά με τα υποθηκοφυλακεία κτλ.