Δεν προέκυψε συμφωνία για τη σύνθεση του ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων
<p>Καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη </p>
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έληξε πριν από λίγη ώρα χωρίς αποτέλεσμα, καθώς δεν προέκυψε νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Συγκεκριμένα για την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπήρξαν 12 «ναι», 7 «όχι», 3 «παρών» ενώ απών από την ψηφοφορία ήταν, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στα "ΟΧΙ" ήταν οι ψήφοι της Νέας Δημοκρατίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων ενώ στα "παρών" ήταν οι ψήφοι του Ποταμιού και του ΚΚΕ.
Αποχωρώντας από τη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση, θα λάβει νομοθετική πρωτοβουλία, διότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές είναι μερος της συμφωνίας με τους εταίρους και προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Παππάς θα εισηγηθεί το υπουργικό συμβούλιο να είναι αυτό που θα τρέξει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Τι προηγήθηκε
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρά το γεγονός ότι ψήφισε την τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ, τάχθηκε στο πλευρό, της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζήτησε να αναβληθεί η διάσκεψη των προέδρων.
Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι πρώτα θα αλλάξει ο νόμος και θα επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα.
Ακόμη ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι θα πρέπει "να πληρωθούν δύο προϋποθέσεις για να μπούμε σε συζήτηση για τα πρόσωπα. Να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες του Υπουργού στο ΕΣΡ. Να έρθει έστω και ως σχέδιο. Μαθαίνουμε ότι οι σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας έχουν κάνει τέσσερις επιστολές καταγγελίας. Εμείς σε φιάσκο συνυπεύθυνοι δεν θα γίνουμε. Κι επειδή υπάρχει το φαινόμενο της Πολωνίας και είναι εξευτελιστικό για τη χώρα".
Ακόμη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε να δοθεί η αλληλογραφία καναλάρχών με ευρωπαϊκή επιτροπή. "Αν και αυτό δεν το έχουμε μπροστά μας το τοπίο δεν είναι καθαρό. Αν επιμείνετε να βάλετε το θέμα σε ψηφοφορία σήμερα είμαστε κατά. Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε εκβιασμό" είπε ακόμη ο κ. Λοβέρδος.
O βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς επεσήμανε ότι "οι βασικές μας ενστάσεις ήταν οι υπερεξουσίες του Υπουργού. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μπει τέλος στο θολό τοπίο. Είδαμε την πρόταση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για αρμοδιότητα του καθορισμού αδειών να περάσει στη Βουλή. Είναι ένα θετικό βήμα και για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο θα πρέπει να έχει αυξημένη πλειοψηφία 3/5. Αυτά που συζητάμε είναι εν κενώ γιατί με την άρνηση της Ν.Δ έχουμε game over στη σημερινή συζήτηση. Θα περιμένουμε την τοποθέτηση του Παππά για να βρεθεί λύση"
Aπό την άλλη πλευρά, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τόνισε ότι "χαιρετίζω την υπερψήφιση της τροπολογίας. Το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι οι αρμοδιότητες αλλά αν θα γίνει διαγωνισμός. να γνωρίζει το σώμα ότι η διεξαγωγή διαγωνισμού αποορέει από τη συμφωνία με τους εταίρους και είναι υποχρέωση της χώρας".
Παράλληλα ο κ. Παππάς, τόνισε ότι "η Νέα Δημοκρατία, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου είχε διατυπώσει τη γνώμη ότι δεν χρειάζεται διαγωνισμός. Με επιχειρήματα που στερούνταν βάσης. Επειδή υπάρχει θέμα με το αν θα εκτεθεί η χώρα το Γιούρονιους είχε προχθές ρεπορτάζ ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν έχει γίνει διαγωνισμός".
Αναφορικά με το ζήτημα των επιστολών ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "ουδεμία από αυτές δεν αφορά στις αρμοδιότητες Υπουργού. θα σας τις δώσω. Αφορούν στο αν η ΕΡΤ μπορεί να είναι πάροχος δικτύου για προγράμματα σε τρίτους. Δεν τα έχει θέσει η Κομισιόν αυτά.
Για αρμοδιότητες λυπάμαι που θα πρέπει να επανέλθω. Ο διαγωνισμός διεξάγεται από ΕΣΡ. Το ΕΣΡ θα ελέγξει τους φακέλους.το ΕΣΡ θα συγκροτήσει την προκήρυξη. Άρα δεν υπάρχει θέμα υπεραρμοδιοτήτων. Κίνηση καλής θέλησης η πρόταση για να επανεξετάσουμε το θέμα αρμοδιοτήτων.
Όσον αφορά, τον αριθμό των αδειών, ο υπουργός Επικρατείας, υπογράμμισε πως "αν κάποιος προσπαθήσει να δημοπρατήσει πάγο στους εσκιμώους δεν θα μπορέσει να μαζέψει λεφτά. Οι συχνότητες δεν είναι αγαθό σε αφθονία. Η αγορά έχει αποφανθεί αν είναι βιώσιμα αυτά τα σχήματα. Τι θα κάνει η Πολιτεία; Θα κάτσει και θα κοιτάει; Είναι ζημιογόνα και με χαμηλής ποιότητας πρόγραμμα.
Να δούμε πόσες άδειες χρειάζονται. Αν στα πανελλαδικά προσθέσετε τα κανάλια με θεματική άδεια υπερκαλύπτεται ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν σήμερα στα κανάλια.
Αν έχουμε έναν λογικό αριθμό αδειών, με τα θεματικά κανάλια δεν υπάρχει θέμα δραματικής κατάστασης και εκτόξευσης της ανεργίας. Δεν νομίζω όμως ότι τιμά κανέναν η σημερινή κατάσταση./ Με κανάλια που κοιμήθηκαν με περιφερειακή α΄δεια και ξύπνησαν με πανελλαδική. Θέλουμε να ακούσουμε και καμιά ιδέα. Πόσες άδειες πρέπει να δημοπρατηθούν; Άπειρες;"
Επίσης ο υπουργός σχολιάζοντας τα όσα είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, ανέφερε τα εξής: "Χαίρομαι που λέτε ότι είναι θετικό βήμα η πολιτική πρωτοβουλία που αναλάβαμε σήμερα. Μην αφήσετε αυτή τη δυνατότητα να πάει χαμένη. Το λέω σε όλους. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ΕΣΡ για να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο η διαδικασία αδειοδότησης. Μην αφήσουμε σκοπιμότητες να μπουν εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία".