Ελλάδα, Τουρκία, Frontex είναι υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γ. Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερωτήσεις της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων.

Η Εύα Καϊλή επέμεινε για διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι μόνο χθες, είχαμε 36 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου από Τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων κάποια οπλισμένα, και ρωτώντας ποιός θα ήταν ο ρόλος του ΝΑΤΟ στις καθημερινές αυτές προκλήσεις. Απαντώντας, ο Γενικός Γραμματέας, απάντησε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν σε τέτοια ζητήματα και θα ακολουθήσουν μονάχα τον σκοπό της επιχείρησης, που είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε έντονα το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την συμμετοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ.Στόλτενμπεργκ, καθώς σήμερα υπήρξαν ανησυχητικές δηλώσεις για μη αποδοχή από την Τουρκία των μεταναστών που το ΝΑΤΟ ή η Frontex θα εντοπίζουν.

Στην παρέμβαση του ρώτησε πιο συγκεκριμένα, αν η συμφωνία προβλέπει όντως την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που θα εντοπίζονται από τα πλοία της Νατοϊκής Δύναμης, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ φέρεται να αρνείται εκ των προτέρων την επιστροφή των προσφύγων στα παράλιά της. Τέλος τόνισε ότι αν το ΝΑΤΟ δεν έχει ρόλο αποτροπής των διακινητών τότε δεν έχει κανένα ρόλο στο Αιγαίο.

Ο Γενικός Γραμματέας απευθυνόμενος στους δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, διευκρίνισε πως το ΝΑΤΟ θα έχει βοηθητικό ρόλο προς τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και δυνάμεων της Frontex. Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι αυτό που θα επιστρέψει πρόσφυγες. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Frontex να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Όμως, όπως υπογράμμισε, αν τα πλοία της Συμμαχίας χρειαστεί να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης, τότε οι διασωθέντες θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία.

Επισήμανε επίσης, πως προς το παρόν υπάρχει μόνο η πολιτική απόφαση των 28 Υπουργών Άμυνας. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο έχουν απλά την εντολή να επιτηρούν και να ανταλλάσουν πληροφορίες με τα εμπλεκόμενα Κράτη.