Κοινή επιτροπή για τη συγκρότηση της νέας κεντροαριστεράς προτείνουν οι Κινήσεις Πολιτών
<p>Θεωρούν ότι οι προτάσεις της Φ. Γεννηματά του Στ.Θεοδωράκη δημιουργούν μια νέα βάση για την υπέρβαση του κατακερματισμού του μεσαίου χώρου</p>
Κοινή Επιτροπή από 20-25 στελέχη, με ευρεία αντιπροσωπευτική σύνθεση που να σηματοδοτεί όλες τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις (κόμματα, κινήσεις, ομίλους, δίκτυα, προσωπικότητες), χωρίς πλειοψηφία κανενός φορέα προτείνουν οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» με αφορμή τις προτάσεις της Φ. Γεννηματά και του Στ.Θεοδωράκη για διάλογο και σύγκλιση των προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων της χώρας δημιουργούν μια νέα βάση για την υπέρβαση του κατακερματισμού του μεσαίου χώρου.
Σύμφωνα με τις Κινήσεις, η Επιτροπή αυτή πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα και μέσα σε ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, με τη διαμόρφωση ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου που να αναδεικνύει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα επεξεργασίες και προτάσεις των επιμέρους φορέων.
Στη συνέχεια όπως αναφέρουν στη σχετική τους ανακοίνωση, η Επιτροπή να προχωρήσει με βάση το κοινό πλαίσιο στην οργάνωση ενός δημόσιου διαλόγου με εκδηλώσεις-συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα και στο διαδίκτυο, επί των προτεινόμενων θέσεων, αλλά και για το τρόπο συνεργασίας των δυνάμεων του χώρου. Επίσης, θα πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, στην Ευρωβουλή, στη Αυτοδιοίκηση, στους συνδικαλιστικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς και η ανάληψη κοινών εθνικών και διεθνών πρωτοβουλιών.
«Πιστεύουμε» υπογραμμίζουν οι Κινήσεις «ότι, μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία θα διαμορφωθούν νέες ευνοϊκότερες συνθήκες για την ενεργοποίηση της ευρύτερης κοινωνικής βάσης της προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράταξης, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν νέες μορφές κοινής πολιτικής οργάνωσης και δράσης. Καθώς τα προβλήματα της χώρας οξύνονται και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, ο μεσαίος πολιτικός χώρος δεν έχει πλέον την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης που τον οδηγεί σε αδυναμία αποφασιστικής παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις, για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και για την ανάκαμψη σε όλους τους τομείς. Είναι καιρός να σταματήσει πια η ρητορική της διεκτραγώδησης των συνεπειών του κατακερματισμού και οι εκκλήσεις για την ανάγκη της ενότητας, χωρίς συγκεκριμένα βήματα και αποφάσεις επί του πρακτέου. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ανανέωσης και ενοποίησης διευκολύνει εξ αντικειμένου την παγίωση ενός νέου δικομματισμού. Η βάση της παράταξης απαιτεί υπερβάσεις από όλους, χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και ατέρμονες συζητήσεις, γιατί χρόνος δεν υπάρχει ούτε για τη χώρα, ούτε για το χώρο».