Την ερώτηση για τα δάνεια της εκδοτικής εταιρείας «Πήγασος» κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.φέρνοντας στην εθνική αντιπροσωπεία την αποκάλυψη των Παραπολιτικών.

Αναλυτικά, το κείμενο του κ. Νικολόπουλου προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ως εξής:

«Αυτές τις μέρες, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, της εφημερίδας Παραπολιτικά, η Τράπεζα της Ελλάδας ολοκληρώνει τον έλεγχο στον «Πήγασο» του κ. Φώτη Μπόμπολα, στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας για τα δάνεια των ΜΜΕ. Πρόκειται για την ίδια έρευνα από την οποία προέκυψε η ποινική δίωξη για το προσωπικό δάνειο του κ. Σταύρου Ψυχάρη. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει τι θα γράψει ο αρμόδιος ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδος, για μια επιχείρηση που λειτουργεί με -112 εκατ. ευρώ (σ.σ. δεν κάνουμε λάθος) αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει κάθε χρόνο ζημιές από 30 έως 40 εκατ. ευρώ ενώ από το 2010 και με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία, τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της φτάνουν τα 146,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα μακροπρόθεσμα στα 14,8 εκατ. ευρώ την ώρα που ο κύκλος εργασιών της στο 9μηνο του 2015 ήταν μόλις 33,2 εκατ. ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο «Πήγασος» δεν έχει πληρώσει ούτε τόκους και χρεολύσια σε σημαντικό μέρος των δανείων αυτών. Με άλλο λόγια είναι… «κόκκινος». Ωστόσο, μπροστά σε αυτή την εταιρική εικόνα, «ο Φώτης Μπόμπολας», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, δεν ανησυχεί, διαδίδοντας παντού ότι, αφού έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» δεν υπάρχει πρόβλημα».

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το πόσο καλυμμένα είναι τα δάνεια ύψους 160 εκατ. ευρώ σε μια εταιρία με τζίρο που δεν φτάνει πλέον ούτε τα 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι δύο φορές και πλέον ο τζίρος της. Τέλος, εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι τι προτίθεται να πράξουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς.

Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Αττική Οδός» της οικογένειας Μπόμπολα έχει στο ταμείο της 900 εκατ. ευρώ «ζεστό» χρήμα. Ναι, πρόκειται για την ίδια «Αττική Οδό» που επρόκειτο να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να την πάρει πίσω το Δημόσιο. Εν τω μεταξύ παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Μπόμπολα διαθέτει τεράστια ρευστότητα, οι εργαζόμενοι στον «Πήγασο» βλέπουν το χρώμα του χρήματος ανα τρίμηνο, ενώ οι τράπεζες δημολογείται ότι δεν το έχουν δει καθόλου τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω που δημοσιεύει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» (φύλλο 5/3/2016) γεννώνται τα εξής ερωτήματα που πρέπει ξεκάθαρα να απαντήσετε, καθόσον οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα «απλήρωτα» δάνεια στον «Πήγασο» έχουν  ενισχυθεί κατά κεφάλαια και ρευστότητα με δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους, ήτοι με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και όχι των τραπεζών:

1. Η Πήγασος έχει πληρώσει, ναι ή όχι, τόκους αι χρεολύσια για τα συγκεκριμένα αυτά δάνεια, σε τι ποσό και για ποιο μέρος αυρών;

2. Πόσο καλυμμένα είναι τα δάνεια της «Πήγασος»» συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της εταιρίας δεν φτάνει πλέον τα 50 εκατ. ευρώ; Επίσης γιατί η ΤτΕ «κλείνει προκλητικά τα μάτια της» την ώρα που με το νέο κώδικα δεοντολογίας υποχρεώνει τους απλούς πολίτες που είναι δανειολήπτες να γίνουν συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, να συναινέσουν στη ρευστοποίηση της περιουσίας τους και εν τέλει να βρεθούν στο δρόμο, αφού η εξωδικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έχει καταργηθεί απ την 31.12.2014 και η σημερινή κυβέρνηση δεν επέδειξε, ποτέ μέχρι σήμερα, την προσήκουσα κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους πολίτες και το πολιτικό θάρρος απέναντι στις τράπεζες και δανειστές, προκειμένου να την επαναφέρει σε ισχύ;».