Του Γιάννη Πολίτη

Το τελευταίο διάστημα, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη γενικότερα βρίσκονται στη δίνη του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο τείνει να πάρει απρόσμενες διαστάσεις.  Ωστόσο το πρόβλημα αντί να εξομαλύνεται διογκώνεται καθώς παρά τις συνεχείς Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν βρίσκεται κοινός τόπος σύγκλισης της ΕΕ με την Τουρκία. Τρανό παράδειγμα η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, η οποία αντί να δώσει λύσεις, μετέφερε τις αποφάσεις που θα παρθούν στην επόμενη συνεδρίαση της 17ης -18ης Μαρτίου. Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν εθελοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις οι οποίες βοηθούν απλόχερα, τους πρόσφυγες με όποιο τρόπο μπορούν. Ανάμεσά τους και οι PES Activists Greece, οι οποίοι είναι οι Έλληνες ακτιβιστές του ΕΣΚ

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους λίγο πριν τις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ μέχρι σήμερα μετρούν παραπάνω από 400 ενεργά μέλη. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 60 δράσεις, και καμπάνιες με τις περισσότερες εξ αυτών να βασίζονται στο προσφυγικό, ενώ έχουν δημιουργήσει και σχετική ιστοσελίδα (www.socialdemocrats.gr). 

Στην πλειοψηφία τους, είναι νέοι επιστήμονες, έχουν συγκροτήσει έντεκα ομάδες πόλης, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συγκρότηση ομάδων σε όλη την Ελλάδα. Εθνικοί συντονιστές είναι ο Θοδωρής Δουλουμπέκης και ο Αλέξανδρος Καρύδης. Μέσω των δράσεων τους, προσπαθούν να μεταδώσουν στις τοπικές κοινωνίες, τις θέσεις του ΕΣΚ, ενώ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική και την πολιτική ατζέντα του. Αναλαμβάνουν τη διοργάνωση δράσεων σε δρόμους και πλατείες, δίνουν το παρών, σε ευρωπαϊκά φόρουμ ενώ ουκ ολίγες φορές έχουν  συνομιλήσει με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχοντας ως κύριο στόχο να υπάρξει κατανόηση στα οράματα και τις ανησυχίες των καθημερινών ανθρώπων, των Ελλήνων των Ευρωπαίων των μεταναστών. Επιπρόσθετα, επιθυμούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, στην ευρωπαϊκή αλλαγή διαμορφώνοντας μια Ένωση δίκαιη, αλληλέγγυα, κοινωνική και δημοκρατική. Η τελευταία τους καμπάνια είναι το #UNIVEST Education και έχει άμεση συνάρτηση με το προσφυγικό ζήτημα.

Σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ, πάνω από 1000 πρόσφυγες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τις Τουρκικές ακτές, δήλωναν φοιτητές. Οι περισσότεροι εξ αυτών φεύγουν από τη Συρία λόγω του πολέμου, ενώ θεωρούνται ως τα «μεγάλα μυαλά» της χώρας τους. 
Οι ακτιβιστές του ΕΣΚ από την Κρήτη, θέλοντας να βοηθήσουν  στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ξεκινούν μια μεγάλη πανευρωπαϊκή καμπάνια, ζητώντας τη στήριξη των προοδευτικών πολιτών της χώρας, των κινήσεων και των οργανώσεων που αγωνίζονται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ακόμη ζητούν από την ΕΕ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να αναλάβει προγράμματα κινητικότητας για τις νέες και τους νέους πρόσφυγες ή και τους πολίτες από χώρες με υψηλά ποσοστά αποδοχής αιτημάτων ασύλου, προσφέροντας τους υποτροφίες για να έρθουν νόμιμα και με ασφάλεια να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια της Ένωσης. Αυτές, θα πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα φοίτησης μεταφοράς και διαμονής αλλά και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι μια θέση σε κάθε πανεπιστήμιο σημαίνει 3500 ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους για μια καλύτερη ζωή μακριά από την κόλαση του πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν τερματιστεί ο πόλεμος, θα γυρίσουν πίσω στη χώρα τους, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση τους, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Στόχος των διοργανωτών είναι η συλλογή 500 υπογραφών από δεκαπέντε διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Εάν επιτευχθεί το συγκεκριμένο αίτημα τότε θα μεταφερθεί στο PES presidency, με το επόμενο στάδιο να είναι η σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, μιλώντας στα parapolitika.gr, εξηγεί τους σκοπούς του #UNIVEST Education. «Μετά την κρίση το προσφυγικό αποτελεί τη νέα ένδειξη ότι η ΕΕ βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη ηθική σύγχυση. Την ώρα που οι σοσιαλδημοκράτες ζητάμε και διεκδικούμε «περισσότερη Ευρώπη» οι συντηρητικοί ηγέτες της μοιάζουν να αρκούνται σε μια ΕΕ για λίγους. Πρέπει να ανακαλέσουμε βασικές αξίες πάνω στις οποίες δομήσαμε την Ένωση, την προστασία και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, τις δίκαιες ευκαιρίες πρόσβασης για όλους, την αλληλεγγύη για την οποία τα λόγια έχουν πει πολλά αλλά οι πράξεις έχουν δείξει λίγα, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη.

Σε αυτές τις αξίες βασίσαμε την πρόταση μας για την #univest καμπάνια για τη δημιουργία ενός προγράμματος κινητικότητας προσφύγων μέσω της χορήγησης υποτροφιών από την ΕΕ και τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και είναι μεγάλη μου χαρά που η πρόταση αυτή αγκαλιάστηκε από τους PES Activists αλλά και προοδευτικούς πολίτες από όλη την Ένωση. 

Η χορήγηση υποτροφιών σε νέες και νέους πρόσφυγες θα τους δώσει μια διέξοδο από τον Πόλεμο δημιουργώντας  νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης γεγονός που συνάδει με την αρχή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα μπορέσουν εδώ να αρχίσουν ή και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για να μπορούν και αυτοί να έχουν ίδιες ευκαιρίες με τους συνομήλικους τους από τον υπόλοιπο κόσμο να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη εργασία.  

Αν κάθε πανεπιστήμιο ανοίξει μια θέση τότε οι πρόσφυγες θα δικαιοκατανεμηθούν στις Πολιτείες της Ένωσης μετατρέποντας την αλληλεγγύη που επιτάσσει τη δίκαιη κατανομή του προσφυγικού φορτίου σε πράξη.  Το πιο σημαντικό είναι, αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν καταρτισμένοι και μορφωμένοι πίσω στη χώρα τους έτοιμοι να την ανοικοδομήσουν.  Έτσι θα είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές των αξιών της Ένωσης για Ειρήνη και Δημοκρατία”. 

Aπό την πλευρά της η υπεύθυνη της καμπάνιας για την Ελλάδα και συντονίστρια Σπάρτης Τέτα Θεοδωροπούλου μιλώντας και αυτή στα parapolitika.gr δηλωσε τα εξής: 

"Το προσφυγικό ζήτημα είναι ίσως η μεγαλύτερη κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, πρωτίστως γιατί πρόκειται για μια κρίση ανθρωπιστική. Ο μόνος τρόπος αυτή η κρίση να αντιμετωπιστεί είναι, όλα μαζί τα ευρωπαϊκά κράτη, να αποδεχτούμε ότι το προσφυγικό «ήρθε για να μείνει» και να καταστρώσουμε ένα συλλογικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Μέσα από αυτό το σχεδιασμό δε μπορεί να λείπει η μόρφωση! Το προφίλ του μέσου πρόσφυγα αντιστοιχεί σε ένα νέο και μορφωμένο άνθρωπο, απόφοιτο δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γιατί λοιπόν να μη δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μορφωθούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία να χτίσουν ένα καλυτερο αύριο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, επιστρέφοντας ενδεχομένως στις πατρίδες τους με σημαντικά εφόδια για το χτίσιμο αυτών από την αρχή.

Η Ευρώπη μιλά για αρχές, αξίες και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως, δεν ισχύουν για κάποιους, για μερικούς. Αφορούν όλους και ως PES Activists Ελλάδας, έχουμε εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε με την βοήθεια όλων σας".