Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν "παρών" στην άρση ασυλίας των Γ. Σταθάκη και Π. Πολάκη
<p>Ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή</p>
Η Εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής αναφορικά με τις υποθέσεις των Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη, ήταν αρνητική. Ωστόσο η κυβερνητική συνοχή δεν τηρήθηκε καθώς οι ΑΝΕΛ ψήφισαν παρών. ΄Ετσι τα προσχήματα "έσωσαν" το Ποτάμι που ψήφισε "όχι", αλλά και η Ένωση Κεντρώων ο εκπρόσωπος της οποίας απουσίαζε.
Αντιθέτως, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή υπερψήφισαν την άρση της ασυλίας του. Πάντως, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί σε ονομαστική ψηφοφορία να αποφασίσει εάν ο κ. Σταθάκης θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση του κ. Πολάκη είχε σχέση με την περίοδο που ήταν δήμαρχος Σφακίων, και ελεγχόταν γιατί έδωσε άδεια σε τουριστικό πλοιάριο που δεν ήταν εγκεκριμένο από το νηολόγιο να παραλάβει τουρίστες.
Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζεται ότι αντιμέτωπος με νέο αίτημα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας θα βρεθεί ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος μαζί με συναδέλφους του καθηγητές αλλά και φοιτητές έχει παραπεμφθεί για κακούργημα έπειτα από εις βάρος του δικογραφία για κακοδιαχείριση κονδυλίων ειδικού λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πρόκειται για διαφορετικό σκέλος υπόθεσης για την οποία ο κ. Σταθάκης είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν με τον νυν Υπουργό Οικονομίας να κατηγορείται πως με συναδέλφους του και φοιτητές κάλυψαν παρατύπως και χωρίς να υπάρχει ανάγκη από ειδικό λογαριασμό του Πανεπιστημίου ιδιωτική ασφάλιση αλλά και μισθοδοσία προσωπικού που συμμετείχε σε πρόγραμμα χρεώνοντας τον ειδικό λογαριασμό με ένα εκατομμύριο ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2014 ο κ. Σταθάκης είχε αθωωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αστικό κομμάτι της υπόθεσης, το οποίο ωστόσο δεν έχει σχέση με την ποινική δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή. Εξ ου και είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση ότι παρατύπως το 2013 η αρμόδια επιτροπή είχε προτείνει στην Ολομέλεια να μην αρθεί η ασυλία του βουλευτή. «Αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, αλλά όχι τις ίδιες με την προηγούμενη υπόθεση», ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή, η οποία έχει γνώση της δικογραφίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά που η ίδια υπόθεση είχε φτάσει στην Ολομέλεια η Βουλή είχε αποφασίσει να μην άρει την ασυλία του κ. Σταθάκη αποδεχόμενη τα επιχειρήματα του βουλευτή. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ωστόσο τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν διασπαστεί. Η μεν Ν.Δ γιατί πολλοί βουλευτές της είχαν αποφασίσει να μην ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και είχαν ψηφίσει την άρση της ασυλίας του Υπουργού ενώ τη μεγαλύτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η στάση της τότε βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία είχε ψηφίσει "παρών" υποστηρίζοντας ότι η αθώωση στο αστικό τμήμα της υπόθεσης την οποία επικαλείτο ο κ. Σταθάκης δεν είχε καμία σχέση με την ποινική κατηγορία επί της οποίας έπρεπε να αποφανθεί η Βουλή.
Αυτή τη φορά πάντως η ΝΔ αναμένεται να ψηφίσει «ναι» στην άρση της ασυλίας του κ. Σταθάκη, αφού όπως τονίζουν οι βουλευτές της η περίοδος για την οποία κατηγορείται ο κ. Σταθάκης είναι οκτώ ολόκλήρα χρόνια πριν να εκλεγεί βουλευτής και δεν έχει καμία σχέση με τη βουλευτική ιδιότητα.