Της Ελένης Καλογεροπούλου

Η εβδομάδα των παθών έρχεται νωρίτερα για την κυβέρνηση αφού από σήμερα και μετά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών ξεκινά η τελευταία φάση των συζητήσεων γύρω από  την αξιολόγηση ,τα νέα μέτρα και το θέμα του χρέους. Οι συζητήσεις αυτές  αναμένεται να είναι  ιδιαίτερα δύσκολες καθώς  οι δανειστές εμφανίζουν όλο και νέες απαιτήσεις ενώ  η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει τα δικά της όρια σε αυτή την  διαδικασία.

Το κλείσιμο  της εβδομάδας  θα είναι ιδιαίτερα  σημαντικό αφού ο Μπαρακ Ομπαμα θα συναντηθεί με  την Αγκελα Μέρκελ στο Ανόβερο όπου θα συζητήσει και  το ελληνικό θέμα ενώ την ίδια μέρα θα  συνεδρίαση το Eurogroup  προκειμένου να αποφασίσει εάν  και πως θα ολοκληρωθεί  η αξιολόγηση .

Χθες πάντως  η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι  η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί καμία πρόταση και  ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, όπου  σύμφωνα με τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Το Μέγαρο  Μαξίμου επιβεβαίωσε ακόμα τις πληροφορίες που θέλουν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς   να διαφωνούν με το ΔΝΤ   για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  το 2018.

«Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018 ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

Εάν όλα προχωρήσουν κανονικά και η  αξιολόγηση ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα τότε ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό  ενώ όλα είναι ανοικτά  για το θέμα της διεύρυνσης.

Κορυφαία κυβερνητικά  στελέχη τέλος διαψεύδουν με κάθε τρόπο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές καθώς όπως  λένε εάν κλείσει  η αξιολόγηση τότε τα πράγματα θα πάρουν ένα πιο βατό δρόμο ο οποίος θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.