Αυτή είναι η τροπολογία για τις offshore των πολιτικών που κατέθεσε η κυβέρνηση (ΕΓΓΡΑΦΟ)
<p>Προθεσμία 60 ημερών σε όσους έχουν μετοχές, να τις μεταβιβάσουν-Καθολική απαγόρευση μετά το μπρος-πίσω της κυβέρνησης για την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες</p>
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τις off shore των υπουργών στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Γεωργίας που αφορά την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, το Μαξίμου αναδιπλώθηκε και από μνημονιακή υποχρέωση όπως αρχικά είχε χαρακτηρίσει την επίμαχη διάταξη, τελικά την αποσύρει και οδηγείται στην καθολική απαγόρευση σε βουλευτές να έχουν επενδύσεις σε offshore. Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει προθεσμία δύο μηνών σε όσους έχουν μετοχές να τις μεταβιβάσουν καθώς μετά ισχύει καθολική απαγόρευση.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που έχει αφήσει η συγκεκριμένη τροπολογία είναι πολλά, εντός κι εκτός κυβέρνησης, καθώς όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι «η ζημιά έγινε». Από την στιγμή που η διάταξη δημοσιεύθηκε έστω και για λίγες ώρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποκτά ισχύ και έτσι αίρεται το αξιόποινο της πράξης, δηλαδή «καθαρίζουν» όσοι πολιτικοί διαθέτουν επενδύσεις σε εταιρείες offshore.
Η κόντρα στην Βουλή με την επίμαχη διάταξη να συζητάτε και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να είναι σφοδρή καθώς η Νέα Δημοκρατία θα θέσει μια σειρά από ερωτήματα τόσο όσον αφορά στο αξιόποινο της πράξης, όσο και για το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε αυτή την παράμετρο στην διάταξη, ποιος υπουργός την εμπνεύστηκε και ποιος είναι πίσω από την υπόθεση αυτή, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι «φωτογραφίζονται» συγκεκριμένα πρόσωπα.