Τον στρατηγικό στόχο, όπως η ελληνική αμυντική βιομηχανία καταστεί ένα κέντρο υποστηρίξεως των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή μας οριοθέτησε στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου “1st Ηellenic–Αmerican Rotary Wing Industry Day”, που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Το συνέδριο διεξάγεται το διάστημα 6-8 Ιουνίου 2016, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στην Αθήνα.

Παρόντων των Γεν.Διευθυντή και Αναπληρωτή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Κοσμά Βούρη και Αντιναυάρχου ε.α. Κυριάκου Κυριακίδη ΠΝ αντιστοίχως, ο ΑΝΥΕΘΑ μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Ελληνο - Αμερικανικές σχέσεις έχουν γίνει πιο ουσιαστικές και ενισχυμένες. Στο πλαίσιο της Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας και η ΓΔΑΕΕ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών. Έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη προοπτικών και προσδοκιών για ουσιαστική και διαρκή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Απώτερος στόχος είναι η Ελλάδα ν’ αποτελέσει - σε επίπεδο βιομηχανίας - ένα κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίσως ακόμη πιο πέρα».

Και ο Δ.Βίτσας συνέχισε εμφανίζοντας μία κατάσταση, μάλλον προϊόν «εικονικής πραγματικότητος» λέγοντας τα εξής: «Σε αυτή την κατεύθυνση, ως Κυβέρνηση, έχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον. Έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε το σύστημα δικαιοσύνης. Απαλλάσσουμε την επιχειρηματικότητα από περιττές γραφειοκρατικές
διαδικασίες. Προωθούμε την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος επιχειρεί να συνδυάσει ένα δυναμικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με μια έκρηξη των ιδιωτικών και κοινωνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που επενδύουν στην πραγματική οικονομία, στις νέες τεχνολογίες και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ως ΥΠΕΘΑ, θέλουμε μια νέα σχέση μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων της άμυνας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό να είναι η συνεργασία.»

Ο ίδιος σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «Ήδη ολοκληρώνουμε δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Η Στρατηγική της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με ορίζοντα δέκα ετών και η υλοποίηση της Αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε διάστημα δύο ετών.»

Λ.Σ.Μ