Της Ελένης Καλογεροπούλου

Με το βλέμμα στραμμένο στους θεσμούς εμφανίζεται να είναι το Μέγαρο Μαξίμου, αφού προσδοκά την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Κι αυτό γιατί έτσι ευελπιστεί, έστω και τυπικά, ότι θα ολοκληρωθεί ένας επώδυνος κύκλος διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μια μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν σταματά να καταγγέλλει τα κέντρα και την διαπλοκή που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία προσδοκούν να δημιουργήσουν νέο κύμα αναταραχής με αφορμή των13ο και 14ο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντελώς αιφνιδιάστηκα, χθες όλη την ημέρα, τα περισσότερα ΜΜΕ έπαιζαν εσφαλμένα την είδηση ότι περικόπτεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος από το πρωί είχε διαψεύσει την σχετική είδηση.

Το ίδιο είχαν κάνει κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για την «μεγάλη ημέρα», την 24η Ιουλίου, (Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας) όπου εκεί  ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για την Συνταγματική Αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο αυτά θέματα θα κυλίσουν παράλληλα, με τον μεν εκλογικό νόμο να ολοκληρώνεται στα μέσα του Σεπτέμβρη, ενώ η Συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 17.

Στο τραπέζι πλέον έχει πέσει και συζητείται, με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της απλής αναλογικής, δέσμευση την οποία είχε πάρει στο παρελθόν η κυβέρνηση. Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο επιμένουν ότι μια τέτοια λύση δεν αποκλείεται να δημιουργήσει σοβαρά πολιτικά και κοινοβουλευτικά θέματα και γι’ αυτό προτείνουν την ενισχυμένη αναλογική. Δηλαδή, προτείνουν το μπόνους των 50 εδρών να γίνει 30, ενώ το σύστημα της απλής αναλογικής να ισχύει για τα μικρότερα κόμματα.