Καμμένος "out" - Λεβέντης "in"
<p>Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, Ανεξάρτητους Έλληνες και Ένωση Κεντρώων </p>
Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα Παραπολιτικά
Τον επόμενο «πρόθυμο» κυβερνητικό εταίρο που θα στηρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Πάνος Καμμένος σύντομα θα τον εγκαταλείψει και θα τραβήξει για άλλους δρόμους και άλλα μονοπάτια, αναζητώντας ψηφοφόρους από τη Ν.Δ.
Τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων έχουν θορυβήσει τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος αναζητά λόγο και πειστική αφορμή για να περάσει στο αντάρτικο, ανοίγοντας έτσι την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.
Σε αυτή τη διαφαινόμενη εξέλιξη στηρίζεται, άλλωστε, και το αιφνιδιαστικό «φλερτ» του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Κεντρώων, που ξεκίνησε με την ψήφιση της απλής αναλογικής και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή του Βασίλη Λεβέντη στην κυβέρνηση, εάν υπάρξει ανάγκη.
Ομως όπως όλα δείχνουν, ακόμα και με την απομάκρυνσή του ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, αφού με τον τρόπο του αναμένεται να στηρίξει πάλι τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, εάν γίνει πράξη το σχέδιό του και κατορθώσει να συσπειρώσει γύρω του το «καραμανλικό» κομμάτι της Ν.Δ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποδυναμωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα κινδυνεύει να στερηθεί ακόμα και την πρωτιά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει πιο εύκολα πράξη και το σενάριο των διπλών εκλογών, στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση, προκειμένου οι επαναληπτικές κάλπες να γίνουν με την απλή αναλογική και χωρίς το μπόνους των 50 εδρών. Οπως επισημαίνουν μάλιστα κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμα και μία μονάδα να καταφέρει να αποσπάσει από τη Ν.Δ., το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθοριστικό για τις όποιες εξελίξεις.
Ενας καλός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι λοιπόν ο Πάνος Καμμένος, γι’ αυτό άλλωστε τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται να κατανοούν και να αντιλαμβάνονται τη δύσκολη θέση όπου βρίσκονται ο υπουργός Αμυνας και το κόμμα του. Γι’ αυτό εξάλλου και δεν άνοιξε ρουθούνι, ούτε δημιουργήθηκε κανένας τριγμός από την καταψήφιση από τους ΑΝ.ΕΛ. του άρθρου του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, που προβλέπει επιτάχυνση των εργασιών ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό - ένα άρθρο το οποίο υπερψήφισε ακόμα και η Ν.Δ.
Οσοι γνωρίζουν λένε ότι ο υπουργός Αμυνας βάζει σιγά-σιγά πλώρη για να επανακτήσει το σκληρό δεξιό κομματικό ακροατήριο, που σήμερα βρίσκει πολιτική στέγη στη Ν.Δ. ενώ ταυτόχρονα θα κάνει κινήσεις προκειμένου να προσεγγίσει και το «καραμανλικό» κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. θυμίζει κάθε τόσο στους συνομιλητές του ότι η Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τάχθηκε ακόμα και υπέρ του συμφώνου συμβίωσης!
Παράλληλα, για όσους το έχουν ξεχάσει, ο Πάνος Καμμένος υπενθυμίζει την πολιτική του ταυτότητα και την κομματική του αφετηρία. «Είμαι “καραμανλικός”», δήλωσε πριν από έναν μήνα σε συνέντευξή του, στέλνοντας έτσι τα πρώτα μηνύματα προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ενώ στη Ν.Δ. θεωρούσαν ότι πρόκειται για ακόμη μία κορώνα του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ.
Κανείς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στις παρατηρήσεις του ότι στη Ν.Δ. «γίνεται αποκαραμανλικοποίηση και “άδειασμα” των ανθρώπων του Καραμανλή. “Αδειασμα” του Προκόπη Παυλόπουλου». Οπως δεν αξιολόγησαν ότι άνοιξε δειλά τις κομματικές του φτερούγες αναφέροντας ότι θα καλέσει τους «καραμανλικούς» για να συγκροτήσουν το μεγάλο Κέντρο, δίνοντας έτσι όραμα και προοπτική σε όποιον θελήσει να τον ακολουθήσει.
Xτυπήματα κάτω από τη ζώνη και πονοκέφαλος για Τσίπρα
Η λέξη «Kέντρο» λειτουργεί εμπρηστικά μέσα στο Κοινοβούλιο, αφού πυροδοτεί την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στον πρόεδρο Πάνο και στον Βασίλη Λεβέντη, καθώς και οι δύο προσδοκούν να βγουν κερδισμένοι από μια ενδεχόμενη εσωκομματική εμπλοκή στη Ν.Δ.
Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, ο Βασίλης Λεβέντης έχει διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν επιθυμεί κυβερνητική συγκατοίκηση σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει και τον Πάνο Καμμένο. Οπως λένε μάλιστα στενοί του συνεργάτες, ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν προβληματικό, αφού ο πρόεδρος των Κεντρώων δεν φαίνεται να υιοθετεί τις πράξεις και τα λόγια του υπουργού Αμυνας. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι πρόσφατα ο Βασίλης Λεβέντης είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. «κωλοτούμπα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας με τον τρόπο του στις κατηγορίες Λεβέντη -σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για τις offshore εταιρείες-, ενέπλεξε τον πρόεδρο των Κεντρώων σε αδιαφανείς διαδικασίες σχετικά με την πώληση του καναλιού του. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Βασίλη Λεβέντη, του είπε με νόημα ότι «θα πρέπει να δούμε και αυτούς που πούλησαν κανάλια, ποιοι τα αγόρασαν, πώς πληρώσανε και πού είναι τα λεφτά, καθώς και πώς πήραν τις άδειες ορισμένοι».
Το Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβανόμενο την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αυτή την αντιπαράθεση, αφού, από τη μια, δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον νυν κυβερνητικό εταίρο, από την άλλη, δεν θέλει με το «καλημέρα» να «αδειάσει» τον μελλοντικό του σύμμαχο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, δεν έχει κρύψει καμία στιγμή την ικανοποίησή του από τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς του αναγνωρίζει εντιμότητα και γενναιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τις δύσκολες ώρες. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός αισθάνεται συμπάθεια και για τον Βασίλη Λεβέντη, αφού, όπως του είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, για ένα μικρό διάστημα ήταν συνεργάτης του πατέρα του.