Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα κανάλια
<p>Πυρ ομαδόν από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα</p>
Επικρίσεις και επιθέσεις δέχεται η κυβέρνηση μετά την αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο το οποίος εκτός από την εξασφάλιση της λειτουργίας τεσσάρων καναλιών, παλαιών και νέων, αναμένεται και το κλείσιμο καναλιών κάτι που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αντιπολίτευσης, καναλαρχών και εργαζομένων και κυβέρνησης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι επιχειρηματίες που έμειναν εκτός θα αντιδράσουν όπως και οι εργαζόμενοι στον κλάδο που βλέπουν να χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο ήδη κάνει λόγο ότι όσοι αποκλείστηκαν έχουν δυνατότητα να εκπέμψουν συνδρομητικά ή μέσω του διαδικτύου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αντικρούει τις επιθέσεις από την αντιπολίτευση για το θέμα των εργαζομένων χαρακτηρίζοντας υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις εργασίας. Αντιτείνει ότι με τη δημιουργία των νέων καναλιών οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, αφού οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν σε κάθε περίπτωση θα είναι λιγότερες. Ο πρωθυπουργός προβάλλει ότι θα μοιράσει στους κοινωνικά αδύνατους τα 246 εκατομμύρια, αν και οι γνωρίζοντες θεωρούν ότι αυτό εν μέρει μόνο ισχύει καθώς έχει περιορισμούς από τους δανειστές. Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι το ποσό θα συμβάλλει στο πλεόνασμα που με τη σειρά του θα αξιοποιηθεί ξανά για κοινωνικούς σκοπούς.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της συνεχίζει την επίθεση. Χθες 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι «με τα μαύρα λεφτά στα site και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι». Υπενθυμίζουν ακόμη ότι ο όμιλος Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή. Η ΝΔ εκτιμά ότι η συμμετοχή Καλογρίτσα και η άδεια συνιστά τη νέα διαπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολούθησε η Κυβέρνηση προσβάλλει τη Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει μετέωρη αφού δεν έχει αποφανθεί ακόμη το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του Νόμου Παππά.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού της και κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου για τον κ. Καλογρίτσα. Εξακολουθεί ο κ. Υπουργός να έχει την ίδια άποψη; Δεν πρέπει, αλήθεια, να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Ρωτούν ακόμη εάν «έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός να ενημερωθεί για τα στοιχεία που γνωρίζει ο κ. Καμμένος και που οδήγησαν στις δηλώσεις του για «… μαύρο χρήμα»; Επίσης «Πότε, από ποιους και με ποια διαδικασία θα διενεργηθεί ο έλεγχος πόθεν έσχες των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που έλαβαν άδεια; Για ποιο λόγο ο έλεγχος αυτός δεν προηγήθηκε της χορήγησης άδειας; Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου πόθεν έσχες των ανωτέρω; Είναι νόμιμη η συμμετοχή του ομίλου Καλογρίτσα στη διαδικασία αδειοδότησης και η χορήγηση τηλεοπτικής άδειας, δεδομένου ότι κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή;».
Παράλληλα η ΝΔ με χθεσινή της ανακοίνωση ανέδειξε την πολυφωνία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Ακόμα και τώρα, οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Δεν μπορούν να συντονιστούν ούτε στο ψέμα. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς (μιλώντας στο Κόκκινο) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φρόντισε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Υποδομών, κ. Σπίρτζης (μιλώντας στον Real) ισχυρίζεται ότι, όχι μόνο δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες. Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος (μιλώντας, επίσης, στον Real), σε πλήρη αντίθεση με τους συντρόφους του, ομολογεί ότι θα υπάρξει κύμα ανεργίας και ισχυρίζεται ότι ο ΟΑΕΔ καταρτίζει προγράμματα για τους άνεργους από το μαύρο στα κανάλια. Βαβέλ! Βαβέλ και απολύσεις.
Την επίθεση όμως κατά της κυβέρνησης συνεχίζουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «αντί να χτυπήσει τη διαπλοκή και να βάλει ευρωπαϊκούς κανόνες στην τηλεόραση επέλεξε ένα μοντέλο-μείγμα Λατινικής Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης». Υποστήριξε ότι τα τέσσερα κανάλια είναι εύκολο να οδηγήσουν τη χώρα σε μια περίοδο καθοδηγούμενης ενημέρωσης, με μικρότερο ανταγωνισμό, χειρότερη ενημέρωση και χειρότερο πρόγραμμα. «Η κυβέρνηση δεν θέλει να πατάξει τη διαπλοκή, θέλει να δημιουργήσει μια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΙΣΤΙΚΗ διαπλοκή... Εσείς οι τέσσερις που πήρατε άδειες, συμπεριφερθείτε καλά, σεβαστείτε την παντοκρατορία μας, αλλιώτικα η επιχειρηματική σας τοποθέτηση στα media θα είναι επισφαλής, γιατί θα δώσω κι άλλες άδειες είναι αυτό που λέει ο "μέγας καναλάρχης" κ. Παππάς σε αυτούς που κέρδισαν τον διαγωνισμό», ανέφερε στον 9,84.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που έκανε λόγο για «εντυπωσιακό θέαμα τύπου Big Brother» και κατηγόρησε τους υπεύθυνους, Παππά και Κρέτσο πως ξαναθυμούνται με «προκλητικό τρόπο το ΕΣΡ», τώρα που έκαναν τη δημοπρασία. «Εάν το ζητούμενο ήταν το πορτοφόλι, τότε η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δώσει τέσσερις άδειες αλλά οκτώ με τιμή εκκινήσεις 30 εκατομμύρια και θα εισέπραττε από την αρχή τα 240 εκατομμύρια, ενώ τώρα έχει εξασφαλισμένα μόνο τα 82 εκατομμύρια», είπε ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος στο ΣΚΑΙ.
Στην δική του γραμμή το ΚΚΕ καταγγέλλει υποκριτικό τσακωμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: «Πίσω από τον υποκριτικό τσακωμό της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, δήθεν για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, κρύβεται ένας επιχειρηματικός και πολιτικός πόλεμος για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη νέα μοιρασιά των καναλιών». Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ «να ενώσουν τη φωνή τους με το σύνολο των εργαζομένων, που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, να μην αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο εργασιακές συνθήκες και μισθοί».