"Η ανθρωπότητα πρέπει να απαλλαγεί δια παντός από την πυρηνική απειλή", αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετιστήριο μήνυμα που απευθύνει στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην Αθήνα και τον Πειραιά, για την υποδοχή στην Ελλάδα του "πλοίου της Ειρήνης", στο οποίο επιβαίνουν Επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ("Χιμπακούσα").

Ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του υπογραμμίζει την ανάγκη για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την επικράτηση της ειρήνης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή επισημαίνοντας, ότι ένα από τα αιτήματα του "Πλοίου της Ειρήνης" είναι και η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, αίτημα που και η Ελλάδα υποστηρίζει.

"Ως κυβέρνηση και λαός, παρά τη δυσχερή οικονομική μας θέση, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εγκατάστασης και προστασίας. Διεκδικούμε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί", σημειώνει ο πρωθυπουργός. Το χαιρετιστήριο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους "Χιμπακούσα" και το "Πλοίο της Ειρήνης" έχει αναλυτικά ως εξής:

"Σας υποδεχόμαστε με θέρμη στην Ελλάδα και σας ευχόμαστε καλό ταξίδι στα λιμάνια του κόσμου. Δεν ξεχνούμε ότι ο επίλογος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε με τα πυρηνικά ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που τραγικά σηματοδότησαν την είσοδο της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η εποχή αυτή θα γίνει η εποχή του τέλους της ανθρωπότητας και κάθε ζωής στη Γη. Για αυτό ταυτιζόμαστε με το μήνυμα που μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απαλλαγή της ανθρωπότητας δια παντός από την πυρηνική απειλή. Ξέρουμε ότι διαπλέοντας τη Μεσόγειο έχετε στραμμένη την σκέψη σας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, όπου διαδοχικοί πόλεμοι όχι μόνο εξοντώνουν αλλά και ξεριζώνουν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους.

Ως κυβέρνηση και λαός, παρά τη δυσχερή οικονομική μας θέση, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εγκατάστασης και προστασίας. Διεκδικούμε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα αιτήματα του Πλοίου της Ειρήνης είναι και η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, αίτημα που και εμείς υποστηρίζουμε.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι από τον Πειραιά θα επιβιβαστεί για λίγες μέρες στο Πλοίο της Ειρήνης η κ. Ολυμπία Βαζαίου - Νικηφορίδη, αδελφή του 22χρονου Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος σε άκρως χαλεπούς για τη χώρα μας καιρούς και σε περίοδο έξαρσης του ψυχρού πολέμου έγινε δυστυχώς ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Λέμε, λοιπόν: Όχι άλλη Χιροσίμα, όχι άλλο Ναγκασάκι! Ποτέ ξανά Μάρτυρες Ειρήνης στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο".