Απολογητικός, συγκρατημένα αισιόδοξος και με μικρό καλάθι για το κυβερνητικό του έργο εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το βήμα του ομιλητή ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου στο οποίο όμως περιορίστηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει λύση για έξοδο από τα μνημόνια, τα οποία όπως ομολόγησε και ο ίδιος ήταν μονόδρομος για την διακυβέρνησή του.

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο κομματικό κοινό του σήκωσε την αντιμνημονιακή σημαία, όπως έκανε και προεκλογικά τονίζοντας την ανάγκη να καταρτιστεί ένα σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στα εσωκομματικά, εξαπέλυσε επίθεση στη Λαϊκή Ενότητα, ενώ επίσης έκανε μία αναδρομή στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης.

«Πρέπει να δώσουμε απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: “θα τα καταφέρουμε;”» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Όπως απέδειξε ο λαός, ξέρει και να δίνει μάχες και να υπομένει, αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα. Αλλά και το κόμμα απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει.

Ο πρωθυπουργός επιχειρηματολόγησε κατά του ενδεχομένου εξόδου από το ευρώ, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της Λαϊκής Ενότητας – τότε Αριστερής Πλατφόρμας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι «φτάσαμε στα άκρα,  , εξαντλήσαμε κάθε διαπραγματευτική ικανότητα, οδηγηθήκαμε σε στάση πληρωμών. Όμως οι θεσμοί είχαν φροντίσει να τον μετριάσουν με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πήγαμε μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση με όρους αυτοσυντήρησης και πολιτικής ιδιοτέλειας δεν τόλμησε να πάει. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα, γιατί πιο πέρα το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και τις εργαζόμενες τάξεις δυσβάσταχτο» είπε και πρόσθεσε:

 Πήραμε μία δύσκολη απόφαση: Επιλέξαμε να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο και να μην προχωρήσουμε σε μία καταστροφική αναδίπλωση. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Η αποχώρηση μας από το ευρώ θα σήμαινε ακαριαία λεηλασία, θα σήμανε απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών τάξεων. Με αυτό το ενδεχόμενο βρεθήκαμε αντιμέτωποι, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επιλογή μίας μειοψηφίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που λειτουργούσε ως κόμμα μέσα στο κόμμα. Αυτό δεν ήταν αριστερό, ούτε ριζοσπαστικό σχέδιο. Αυτό ήταν απλώς το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Τις συνέπειες μίας εθνικής αναδίπλωσης δεν θα τις χρεωνόταν η ΕΕ, οι θεσμοί, το πολιτικό μας σύστημα. Θα το χρεωνόταν η ίδια η Αριστερά, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα ήταν μία στρατηγικού χαρακτήρα ήττα.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έστρεψε το βλέμμα του στην πολιτική συγκυρία και επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, και ζήτησε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η διεύρυνση

Στο θέμα της διεύρυνσης, ο πρωθυπουργός έκανε παράλληλα άνοιγμα στην κεντροαριστερά. «Οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλίσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλίσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα» είπε τονίζοντας πως «το συνέδριο μας όμως πρέπει να θέσεις αυτά τα ερωτήματα, πρωτόγνωρα για την ριζοσπαστική αριστερά και να προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις πρώτες και πάντοτε προσωρινές απαντήσεις».

Το παρασκήνιο

Πολλά ήταν ωστόσο και τα παραπολιτικά σχόλια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκλήθηκε από την προσφώνηση «σύντροφοι, συντρόφισσες» του υπ. Άμυνας , από την παρουσία του Φώτη Κουβέλη, αλλά και πολλά απρόοπτα όπως το θερμό χειροκρότημα των Συριζαίων συνέδρων σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως της Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και του Στέφανου Τζουμάκα.

 Ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον Φώτη Κουβέλη, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Στέφανο Τζουμάκα και τον Οδυσσέα Βουδούρη να έχουν θερμό χαιρετισμό με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη στιγμή όταν δυο πρώην σύντροφοι βρέθηκαν…. ξανά  σύντροφοι, αλλά  σε άλλο κόμμα.

Ιδιαίτερα ευτυχισμένος έδειχνε ο Πάνος Καμμενος . Κατά την ομιλία του αποκάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ “συντρόφους” και αναφέρθηκε στους αγώνες τους.  Δεν πέρασε απαρατήρητη μια στυλιστική λεπτομέρεια: Ηταν χωρίς γραβάτα και φορούσε ένα κόκκινο λουλούδι στο πέτο.

Το χαλαρό κλίμα που επικρατούσε προ της έναρξης του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ διατάραξαν για λίγα λεπτά οι νεαροί - εκπρόσωποι της γενιάς των «400 ευρώ» που προσπέρασαν τα μέτρα ασφαλείας και μπήκαν στο χώρο του συνεδρίου, φωνάζοντας συνθήματα.

Προτάσσει τα στήθη του και μας ενημερώνει ότι Έρχεται από μακριά, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις. Παραπέμπει, βεβαίως, στη μελέτη του για τον Οδυσσέα Ελύτη.