«Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για την πραγματοποίηση ασκήσεων στείρας αντιπολίτευσης από τη Ν.Δ. Η ασκούμενη πολιτική θα συνεχιστεί με νηφαλιότητα, ηρεμία, και αποφασιστικότητα» απαντά με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση που κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή αναφορικά με το «πώς και πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, τι ακριβώς ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Άγκυρας προς το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, αν το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δήλωση βασιζόμενο σε δημοσιεύματα και όχι στις πραγματικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου καθώς και αν η εσφαλμένη ενημέρωση οφείλεται στην υποστέλεχωση των διπλωματικών μας αρχών στην Άγκυρα και αν υπηρετεί στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών της 'Αγκυρας υπάλληλος που γνωρίζει τουρκικά.

Ο κ. Κοτζιάς στην επιστολή του απαντά σε πέντε σημεία, υπογραμμίζοντας ότι, όπως ήδη έχει αποσαφηνίσει σε συνέντευξή του, «η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο, στο Ριζέ, έγινε βάσει του επίσημου κειμένου και για αυτό δεν περιέχει αναφορά περί δημοψηφίσματος», καθώς «δεν βασίστηκε στα μεταδοθέντα από το Γραφείο Τύπου της Αγκύρας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα οποία γινόταν αναφορά σε δημοψήφισμα για τη Θράκη» αλλά είχε «πηγή ενημέρωσης το επίσημο κείμενο της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Τουρκίας και στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά σε δημοψήφισμα»

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι «αντιθέτως, τα μεταδοθέντα για το τουρκικό «Εθνικό Συμβόλαιο» υιοθετήθηκαν άκριτα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη που έσπευσε να καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σχετικά με τα Γραφεία Τύπου των διπλωματικών μας αρχών τονίζει ότι «η ερώτηση της Ν.Δ. προκαλεί, επιπλέον την πρόσθετη απορία, καθώς ανώτατα στελέχη της έχουν θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών και στις Υπηρεσίες του και είναι αδύνατον να τους διαφεύγει ότι τα Γραφεία Τύπου των Πρεσβειών, ούτε υπάγονταν, ούτε υπάγονται, ούτε εποπτεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών».