Στη Μέρκελ ελπίζει η κυβέρνηση για διέξοδο στο θέμα του χρέους
Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά κάποια θετική ένδειξη σε σχέση με το ελληνικό χρέος, καθώς το ζήτημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα με την διαπραγμάτευση της β’ αξιολόγησης να βρίσκεται στο κενό. Οι δανειστές δείχνουν να επιμένουν στην γραμμή σύγκρουσης και των απαιτήσεων με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρεί να μετρήσεις εχθρούς και φίλους στο παρασκήνιο των Ευρωπαϊκών συσκέψεων και στις επαφές του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί μεταφέρει τη θέση ότι η χώρα μας θα κλείσει το ταχύτερο τη 2η αξιολόγηση και επομένως θα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της
Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση για κάποια θετική ένδειξη σε σχέση με το ελληνικό χρέος, καθώς το ζήτημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του και το κλειδί των εξελίξεων κρατά η γερμανική πλευρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί σήμερα εκτός από την κυρία Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ χθες είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα η γερμανική πλευρά, δια των επανειλημμένων τοποθετήσεων του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται κάθετα αντίθετη σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του 2018 και σε κάθε περίπτωση προτού γίνουν οι γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017.
Γιαυτό και η ελληνική πλευρά ελπίζει σε κάποια διαφοροποίηση από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ, με την ελπίδα ότι η καγκελάριος λαμβάνει υπ΄ όψιν της την ευρύτερη εικόνα και έτσι θα συνυπολογίσει και τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με το επιχείρημα ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα αποσταθεροποιηθεί και αυτό αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό κίνδυνο.
Επί της ουσίας, πάντως, θεωρείται πολύ δύσκολο για τη γερμανική πλευρά να αλλάξει στάση στο θέμα του χρέους, αφού κάτι τέτοιο θα εκληφθεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή ως δείγμα χαλάρωσης και αδυναμίας και θα επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος κυρίως στο κόμμα των χριστιανοδημοκρατών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, στις επαφές που πραγματοποιεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μεταφέρει τη θέση ότι η χώρα μας θα κλείσει το ταχύτερο τη 2η αξιολόγηση και επομένως θα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της, οπότε απομένει και στην άλλη πλευρά, να υλοποιήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας προχωρώντας σε νέα ελάφρυνση του χρέους.