Στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας και στην κατανόηση της διεθνούς σκηνής θα συμβάλει η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα σήμερα, 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ώστε «να συνεχισθεί ο πολιτικός διάλογος με την Αθήνα για ένα εύρος από διμερή ζητήματα».

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν βρίσκεται η εμπορική, οικονομική, επενδυτική και ενεργειακή συνεργασία, καθώς και οι διεθνείς υποθέσεις και οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε.

Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι Μόσχα και Αθήνα μοιράζονται κοινές θέσεις για αρκετά ζητήματα, όπως είναι «η ενίσχυση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ».

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις πάντοτε έχουν χαρακτηρισθεί από φιλία και αμοιβαία κατανόηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Λαβρόφ θα γίνει αρχικά, δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, και από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας -  Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν παράλληλα, στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ θα παραστούν και στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.