Τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με αντικείμενο της συνάντησης το προσφυγικό.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήρε την στάση του ελληνικού λαού στην προσφυγική κρίση, εξέφρασε τη λύπη του γιατο χθεσινό τραγικό περιστατικό στη Μόρια ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.
"Η Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να εφαρμοσθεί στο ακέραιο. Καθένας πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Και δεν νομίζω ότι ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας - όχι μόνο η τήρηση της Συμφωνίας αλλά και την εικόνα της Τουρκίας, γενικότερα - ιδίως αυτές τις στιγμές που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, φράσεις όπως ‘θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη’. Λες και πρόκειται για ένα είδος ‘κρατουμένων’ τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν μ’έναν τρόπο που δεν σέβεται σε καμία περίπτωση την έννοια του Πρόσφυγα και την ουσία του Προσφυγικού ζητήματος" ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να εφαρμοσθεί στο ακέραιο.
" Καθένας πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του. Και δεν νομίζω ότι ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας - όχι μόνο η τήρηση της Συμφωνίας αλλά και την εικόνα της Τουρκίας, γενικότερα - ιδίως αυτές τις στιγμές που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, φράσεις όπως ‘θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη’. Λες και πρόκειται για ένα είδος ‘κρατουμένων’ τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν μ’έναν τρόπο που δεν σέβεται σε καμία περίπτωση την έννοια του Πρόσφυγα και την ουσία του Προσφυγικού ζητήματος.
Θα έπρεπε η Τουρκία στον τομέα αυτόν να είναι πιο προσεκτική και για την εικόνα της και, γενικότερα, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα. Την ώρα μάλιστα που εμείς – το γνωρίζετε πολύ καλά – της ανοίγουμε ‘το παράθυρο, την πόρτα’, για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση" κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.