«Η κυβέρνηση έφτασε σε αδιέξοδο, εξαιτίας των πολιτικών και τακτικών χειρισμών της. Τώρα θέλει να πάρουμε για άλλη μια φορά όλοι μαζί την ευθύνη. Η ΝΔ δεν θα δεχθεί καμία συζήτηση για συναίνεση στην επικίνδυνη αυτή τακτική για την χώρα μας». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ως απάντηση στα σενάρια που θέλουν το Μαξίμου να αναζητά και πάλι την στήριξη των πολιτικών κομμάτων της χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση. Τα νέα σκληρά μέτρα που καλείται να υπογράψει η κυβέρνηση θα δώσουν, όπως εκτιμά η Πειραιώς, την χαριστική βολή στην οικονομία και όπως υπογραμμίζουν «όταν μιλάμε για οικονομία δεν μιλάμε για αριθμούς. Μιλάμε για ανθρώπους και για την ελληνική κοινωνία, δεν θα συναινέσουμε σ’ αυτό».

Πολλοί εκτιμούν ωστόσο στην Πειραιώς, ότι τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση δεν έχουν πηγή μόνο το Μαξίμου, «δείχνοντας» κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο επιμένουν στην θέση για άμεση προσφυγή στις κάλπες, όπως ανέφερε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μάλιστα σχολιάζοντας σκωπτικά και το blame game της κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ επιχειρεί να φορτώσει στη Ν.Δ. την ευθύνη για το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση.

Την ίδια θέση ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας, και μόνον, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσης της συμφωνίας αλλά, κυρίως, υπέρ της ταχείας προσφυγής στις κάλπες αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αποδέκτης πιέσεων ή εισηγήσεων από τους ξένους ηγέτες να... αναμένει, εκτιμά ότι η παράταση του βίου της συγκεκριμένης κυβέρνησης θα επιφέρει πολλαπλές – και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες – συνέπειες στην ελληνική οικονομία και, τελικά, θα εξαναγκάσει την ελληνική κοινωνία και, μαζί, την επόμενη κυβέρνηση σε νέα μέτρα, επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.