Υπό τον φόβο της κατάρρευσής της η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να δώσει «γη και ύδωρ» στους θεσμούς ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση το συντομότερο για να προλάβει τις προθεσμίες.

Την ίδια ώρα οι ισχυρές πιέσεις του ΔΝΤ και η στήριξη που δέχεται από την Κομισιόν και τον ESM όσον αφορά την επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 4 δις. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020, έχουν και τις ευλογίες του Β. Σόιμπλε και της Γερμανίας.

Οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχοντας ως  ένδειξη την μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, ενώ στο εσωτερικό της χώρας κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εντός του Δεκεμβρίου, η οποία όμως δεν θα είναι ικανοποιητική ούτε προς το εσωτερικό της χώρας, ούτε προς τις αγορές, παρά μόνο προς τους δανειστές.

Μετατίθεται όμως το …ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου καθώς διαφαίνεται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε και η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε ένα ακόμα Eurogroup  πριν από τις γιορτές όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για να υπογραφεί η β αξιολόγηση και να έχει ολοκληρωθεί το Μεσοπρόθεσμο.

Στην ανακοίνωση της επίσημης ατζέντας του Eurogroup αναφέρεται ότι «ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωομάδα αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και τη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»  .