Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις , ύστερα από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Άμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με τους οποίους σταθμίζει τα δεδομένα και συζητά για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος η Άγκυρα να "στήσει" ένα θερμό επεισόδιο.


Στο μεταξύ επιμένει στην τοποθέτησή της η Τουρκία ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να προχωρά σήμερα σε νέα απάντηση προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Huseyin Muftuoglu, απάντησε εγγράφως σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, ξεκαθαρίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996.


«Η στάση μας σχετικά με στην κυριαρχία της χώρας μας στις βραχονησίδες "Kardak" (σ.σ. Ίμια) είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας».
Ο κ. Muftuoglu απαντώντας τη χθεσινή τοποθέτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «με τις χθεσινές του δηλώσεις περί Ιμίων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών», καταλήγει εκδηλώνοντας απορία.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι γείτονές μας θεωρούν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστή θέση στην Ελλάδα».


Μετά τα Ίμια και η Κάσος
Η Άγκυρα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι 1 εκ των 3 περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεκριμένα η περιοχή Νότια της ΚΑΣΟΥ αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.
Το κείμενο της ΝΟΤΑΜ που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως οι Τούρκο έχουν εισέλθει σ΄ ένα δρόμο που στο τέλος του θέλουν να οδηγήσει σε μια ελληνοτουρκική κρίση.


Η ελληνική αντίδραση

Την ίδια ώρα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών επιλέγει μάλλον χαμηλούς τόνους απαντώντας ότι “το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα”. Είναι όμως αρκετά “κλικ” κάτω απ' τις φράσεις που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Πάνος Καμμένος έναντι των Τούρκων λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα”.