Το ζήτημα του χρέους τέθηκε για ακόμα μία φορά στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Άμπου Ντάμπι με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και, σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ληψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Η όλη ουσία βρίσκεται στην τελευταία λεπτομέρεια, «ως το τέλος του έτους» και αυτό γιατί όπως έχουμε αναφέρει ξανά ο ερχόμενος Ιανουάριος αλλάζει ριζικά τα δεδομένα.

Πλέον υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση και αυτό δεν είναι άλλο από τις επερχόμενες εκλογές για τη γαλλική προεδρία.

Το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας ουσιαστικά το καθιστά έναν πρόεδρο υπό προθεσμία, με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να μην τον αντιμετωπίζουν ούτε ως έναν εν δυνάμει πρόεδρο.

Έτσι ο Φρανσουά Ολάντ είναι πλήρως αφοπλισμένος, η Ευρώπη ποντάρει όλα της τα χρήματα στον Συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν για να αποφύγει την Μαρίν Λεπέν και το μόνο που έχει να σκέφτεται είναι η… σύνταξης. Την ίδια ώρα όμως στην Αθήνα έχουν… ελπίδες για ένα θαύμα με το χρέος το οποίο θα θέλει ανταλλάγματα και πλέον ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στις ακραίες φωνές και την ελληνική κυβέρνηση γιατί πολύ απλά κανείς δεν τον υπολογίζει.