Διγλωσσία επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, ενώ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με φόντο τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φούντωναν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να «φρενάρει» από το Άμπου Ντάμπι, κάθε κουβέντα, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως "η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές, είναι η Ελλάδα".

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει περί σεναρίων για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες χώρες που έχουν εκλογές το προσεχές διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές είναι η Ελλάδα».

Σε συνομιλία που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της διάσκεψης και εν μέσω των διμερών επαφών του, ο πρωθυπουργός μίλησε και για το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Ελλάδα και στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις για τη δεύτερη αξιολόγηση εν όψει του Eurogroup.

Ωστόσο το απόγευμα της Κυριακής κυβερνητικό στέλεχος υπονόησε το σενάριο των εκλογών, όταν υποστήριξε ότι οι δανειστές πρότειναν στην κυβέρνηση να υπογράψει «πολιτική συμφωνία που θα εμπεριέχει μέτρα 4,2 δις ευρώ, με στόχο να ενεργοποιηθούν το 2019, αλλά και ότι η επιμονή τους θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις με το λογικό επιχείρημα πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τέτοια μέτρα.

Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση πως ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και καμία άλλη, όμως, μπορεί να συνυπογράψει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που παραμείνει η αξίωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019-2020, εξέφρασε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Δεν θα μπούμε σε συζήτηση για καινούργια μέτρα, που θα νομοθετήσουμε από τώρα. Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανέντιμο να δεσμευτούμε για μέτρα το 2019-2020, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και εκλογές ως τότε. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει μέτρα για μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ ή περικοπή στις συντάξεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση «αν μια τέτοια απαίτηση πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις», απάντησε πως «αυτό που το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν και οι δανειστές», εννοώντας πιθανώς πως ενδεχομένως να μην επιμείνουν έως τέλους για περαιτέρω μέτρα.