Στην σκιά της ήττας του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, η οποία αναμένεται να φέρει δραματικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη (ήδη υπάρχει αισθητή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου) συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει την πορεία του ελληνικού προβλήματος για να δώσει το πράσινο φως για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μέχρι και χθες το βράδυ πριν δηλαδή από την βαριά ήττα του Ιταλού προέδρου το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι δεν αναμένει μια τελική απόφαση από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ξεκαθάριζε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα για την περίοδο μετά του 2018. Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο αναγνώριζε τις πιέσεις τις οποίες θα δεχόταν στο Eurogroup, προκειμένου να πάρει μέρος στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα τέταρτο Μνημόνιο, δηλαδή επιπλέον μέτρα τα οποία ζητά το Ταμείο και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Άφηναν ωστόσο να εννοηθεί ότι αναλόγως των αποτελεσμάτων του ιταλικού δημοψηφίσματος οι εξελίξεις μπορεί και να άλλαζαν, καθώς και στην πρώτη αξιολόγηση τα όσα δραματικά συνέβησαν με το brexit καθόρισαν την στάση των Ευρωπαίων στην πρώτη αξιολόγηση. Έτσι, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, η σημερινή συνεδρίαση δεν αποκλείεται να αποβεί… καλύτερη από την αναμενόμενη, αφού η παραίτηση Ρέντσι δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ήταν άλλωστε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, αυτός που είχε τηλεφωνήσει πριν από λίγες ημέρες στον Ματέο Ρέντσι και του είχε ζητήσει να μην κάνει πράξη την δέσμευσή του «ότι θα παραιτηθεί εφόσον επικρατήσει το όχι- καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη. Δεδομένου μάλιστα ότι οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, οι συνέπειες θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρές για όλο το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις λοιπόν η κυβέρνηση εμφανίζεται να ελπίζει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα μέσα σε ένα ιδιαίτερα βεβαρημένα ευρωπαϊκό περιβάλλον.