Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε, εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην Πειραιώς, η Πολιτική Ακαδημία του κόμματος, προκειμένου τα «γαλάζια» υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες στρατηγικής και επικοινωνίας, με στόχο στο εξής να μεταδίδεται αποτελεσματικότερα το κεντρικό μήνυμα της Ν.Δ. στην κοινωνία.

«Εδώ και αρκετά χρόνια απουσίαζε από τη Νέα Δημοκρατία η εντατική επιμόρφωση στελεχών για θέματα πολιτικής, στρατηγικής και επικαιρότητας, αλλά και για μια σειρά ζητημάτων που οφείλει κάθε στέλεχος ενός κόμματος να γνωρίζει και να μπορεί να πείσει για τις θέσεις του πολιτικού του φορέα με επιχειρήματα», αναφέρουν κομματικές πηγές.

Σε αυτό φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς με απόφαση του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από δώδεκα χρόνια αδράνειας στον τομέα αυτόν, ξεκίνησε η λειτουργία της Πολιτικής Ακαδημίας. Την κύρια ευθύνη του εγχειρήματος έχει ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γιάννης Οικονόμου, με αναπληρώτριες τις Μαίη Ζαννή και Βίκυ Λοΐζου, καθώς και ο συνεργάτης της Γραμματείας, Κώστας Λ. Μπακογιάννης. Τη συνολική εποπτεία, όπως για όλες τις Γραμματείες του κόμματος, έχει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr, ο κ. Οικονόμου, «η Πολιτική Ακαδημία είναι το εργαλείο που θα ενισχύσει ποιοτικά τον δημόσιο λόγο των στελεχών του κόμματος και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της σκέψης τους. Ξεκινήσαμε από την Αθήνα, και στόχος μας είναι η Πολιτική Ακαδημία να συνεδριάσει σε όλες τις Περιφέρειες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη από κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Σκοπός της κίνησης αυτής, όπως τονίζουν από την Πειραιώς, είναι να διαμορφώσει στελέχη υψηλής εξειδίκευσης, παρέχοντάς τους επιμόρφωση για ζητήματα του σύγχρονου πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Η εξοικείωση των συμμετεχόντων με πρακτικές και θεωρητικές μεθόδους θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής και θα συμβάλει στην ομοιογένεια του πολιτικού λόγου τους. Η Πολιτική Ακαδημία απευθύνεται κυρίως στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, στους επικεφαλής και στα μέλη των Γραμματειών, σε πολιτευτές και αυτοδιοικητικούς. Συνεργάζεται στενά με τους Τομείς και τις Γραμματείες του κόμματος, με επιστημονικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Νεολαία. Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρχουν στελέχη που θα μπορούν πειστικά και αποτελεσματικά να εκφράζουν τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του κόμματος.

Οι εισηγητές της Πολιτικής Ακαδημίας θα είναι κατά κύριο λόγο πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματίες στον χώρο της στρατηγικής και της επικοινωνίας. Η λειτουργία της Ακαδημίας ξεκίνησε, από την Αθήνα και θα συνεχιστεί με συνεδριάσεις ανά την Ελλάδα. Η πρώτη «ομάδα» αποτελούνταν από 42 στελέχη, τα οποία μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος επιλέχθηκαν από τρεις κομματικές δεξαμενές: την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., τους γραμματείς του κόμματος και τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρώτες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Τα στελέχη που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεματικές ενότητες για την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος, την οικονομία, την ανάπτυξη, αλλά και την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς στελεχών για συμμετοχή στις συνεδριάσεις, κάτι που, όπως μας ανέφεραν, δίνει δύναμη και όρεξη στην «ομάδα» που τις έχει αναλάβει να συνεχίσει ανά την Ελλάδα. Έτσι, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα. Στη συνέχεια, η Πολιτική Ακαδημία θα ταξιδέψει σε επαρχιακές πόλεις, με άμεσους σταθμούς την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.