Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με το βλέμμα στις κάλπες στήνουν τη στρατηγική τους για το επόμενο διάστημα στην Πειραιώς και, κυρίως, για την περίοδο που θα ακολουθήσει τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών όσο και το σύνολο της εσωκομματικής δραστηριότητας θα κινούνται στο εξής ξεκάθαρα σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Οπως είναι φυσικό επόμενο, η πρόωρη αυτή προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει από τις περιφέρειες εκείνες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών μέχρι τη στιγμή των εθνικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, πυκνώνουν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και στην Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της συσπείρωσης και της ετοιμότητας της κομματικής βάσης για παν ενδεχόμενο.

Eξάλλου, είναι κοινό μυστικό πως η «γραμμή» του συστήματος Μητσοτάκη, καθώς και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο κινούνται γύρω από το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών την προσεχή άνοιξη (με ανώτατο όριο το ερχόμενο φθινόπωρο), ακόμη και μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, οπότε και εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για τη λίστα. «Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει δείξει ότι θα μπορούσε να αντέξει στον πειρασμό να πορευθεί με δικές του επιλογές όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του κόμματός του και, κυρίως, να τα παίξει όλα για όλα για να γλυτώσει τη φθορά που υφίσταται κάθε εικοσιτετράωρο παραμονής του στην εξουσία», λένε ανοικτά συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτό το δεδομένο και παρά τις εισηγήσεις επιφανών μελών της «γαλάζιας» προεδρικής αυλής, που επισημαίνουν τον κίνδυνο να… καεί ο κομματικός μηχανισμός στην προθέρμανση (ειδικότερα, δε, αν οι εξελίξεις προσφέρουν στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να αναβάλει τις κάλπες μέχρι το φθινόπωρο ή και αργότερα), η επικρατούσα άποψη στην Πειραιώς είναι να συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης να προβάλλει με δυναμικό τρόπο το αίτημα περί πρόωρων εκλογών.

Κομβικό ρόλο, βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η σχετική παρότρυνση του στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ξεκαθαρίζει σε όλα τα επίπεδα πως η τακτική αυτή, βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων, είναι πλήρως επιτυχημένη. «Tώρα που καταρρέουν, δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την εικόνα μας ως της μοναδικής πολιτικής δύναμης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Η παράμετρος αυτή ευνοεί, εκτός των άλλων, και τα γενικότερα πολιτικά μας ανοίγματα, καθώς πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο πόλος συσπείρωσης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη λογική των μεταρρυθμίσεων και στην επιχειρηματολογία κατά του λαϊκισμού», τονίζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τις προθέσεις της ηγετικής ομάδας.

Δυνατά ονόματα στον... μαραθώνιο

 Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του στελεχιακού δυναμικού. Ενδεικτικό της κινητικότητας που αναπτύσσεται είναι το γεγονός ότι με τον συντονισμό και την υψηλή εποπτεία των ηγετικών στελεχών της Ν.Δ., πραγματοποιούνται πλέον 10 με 12 κομματικές εκδηλώσεις την εβδομάδα ανά την ελληνική περιφέρεια, με έμφαση στις περιοχές-κλειδιά. Σε αυτό τον «μαραθώνιο» εκδηλώσεων το «παρών», πέραν των τοπικών βουλευτών και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προγραμματίζει ήδη νέο πλάνο περιοδειών (την Πέμπτη βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο της ΚΕΔΕ), δίνουν και οι κορυφαίοι του κόμματος, καθώς έχουν επιστρατευθεί οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης (ο πρώτος σήμερα θα είναι στη Σαλαμίνα και ο δεύτερος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης). Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης, φυσικά ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Βασίλης Κικίλιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Καραμανλής junior, ενώ κομβική συμβολή στο όλο εγχείρημα έχει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης. Εκτός του κεντρικού πολιτικού μηνύματος που επιθυμεί να εκπέμψει η Πειραιώς, υπάρχουν εκτενείς αναφορές και σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστική είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στον Κολωνό με θέμα το Προσφυγικό, όπου και θα παρευρεθούν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Τσιάρας, και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ. Αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως στο Παλαιό Φάληρο, στο Ιλιον, στο Ηράκλειο Αττικής, στου Ζωγράφου, αλλά και στη Ραφήνα, στα Σπάτα κ.α. Σε ό,τι αφορά την επαρχία, σε αυτή τη φάση ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το μέτωπο της Δυτικής Ελλάδας, καθώς έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις κορυφαίων στελεχών σε Πάτρα, Πύργο, Μεσολόγγι και Αμφιλοχία, αλλά και στη Θεσσαλία, αρχής γενομένης από τον Βόλο. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε σειρά εκδηλώσεων στους νομούς της Ηπείρου, στον απόηχο της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Ιωάννινα και Αρτα.