Το χθεσινό αποτέλεσμα του Eurogroup βάζει τέλος στις βλέψεις κάποιων για πρόωρες εκλογές και οι όποιες ελπίδες τους για πολίτικες αλλαγές θα ενταφιαστούν οριστικά με τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Ανδρέα Παπαδόπουλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε ένα σύνολο μέτρων που συμβάλει σημαντικά στο να υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος για τα επόμενα χρόνια. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας μια κατάσταση όπου θα πάρουμε νέα μέτρα. Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε τη χώρα σε μια συνέχιση της λιτότητας».
Και συνεχίζει: «απορώ με τη βεβαιότητα κάποιων ότι τώρα θα πρέπει να ψηφιστούν νέα μέτρα. Να έχετε υπομονή αλλά και να πάρουν σαφή θέση όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας για το αν συμφωνούν να συνεχιστούνε τα μέτρα λιτότητας και μετά το τέλος του προγράμματος. Αν κάποια πολιτική δύναμη επιθυμεί κάτι τέτοιο να το δηλώσει».
Κατά τον κ. Μαντά «πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα του Eurogroup με έναν ρεαλισμό και όχι με πανηγυρισμούς, χωρίς να ξεχνάμε την μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη που είναι σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Στο πρωινό Eurogroup εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης. Εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του 2017 για τη χώρα μας με ότι αυτό περιλαμβάνει. Το δεύτερο είναι τα βραχυπροθέσμα μέτρα για το χρέος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Ο ορός βραχυπροθέσμα σημαίνει ότι εφαρμόζονται αμέσως. Εκτός από την επιμήκυνση το κρίσιμο μέρος είναι το κλείδωμα ενός σταθερού επιτοκίου. Ένα μεγάλο μέρος του χρέους ήταν με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το να εξασφαλίζεις σε ένα βάθος χρόνου σταθερά επιτόκια, δίνει μια απόδοση μείωσης κατά 20% στο λόγο χρέους ΑΕΠ. Σε βάθος χρόνου τα χρήματα που ξοδεύουμε για εξόφληση του χρέους μπορεί να πέσουν περίπου 5%».