Του Γιώργου Λυκουρέντζου

 Τους φόβους κάθε πολίτη για τυχόν τηλεφωνικές υποκλοπές ακόμα και στις πιο αθώες συνομιλίες επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ.Ζαμπίρας ο οποίος από τη Βουλή όπου βρέθηκε για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι πλέον τέτοιες που είμαστε εκτεθειμμένοι. “Αν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε γράψτε το με το χέρι σε χαρτί και στείλτε το σε αυτόν που θέλετε” είπε καθ’υπερβολή ο κ. Ζαμπίρας δείχνοντας ότι η τεχνολογία έχει ξεπεράσει τον όποιο τοίχο προστασίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ.Λυκούδης ρώτησε τον κ. Ζαμπίρα : “Θέλετε δηλαδή να μας πείτε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει απόρρητο των επικοινωνιών;”. Ο κ. Ζαμπίρας κούνησε καταφατικά το κεφάλι ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου πρόσθεσε: “Δεν το ξέρετε αυτό;” με τον Ευ.Βενιζέλο να επικαλείται την ταινία “Παιχνίδια Πολέμου”. 

Αναφορικά με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις ο κ. Ζαμπίρας επικαλέστηκε την έρευνα που έκανε ο ΟΤΕ σύμφωνα με την οποία σε τεχνικό επίπεδο δεν παρατηρήθηκε κάτι ύποπτο και υποστήριξε ότι η ΑΔΑΕ συνεχίζει τον δικό της έλεγχο περιμένοντας μάλιστα εισαγγελική εντολή για άρση του απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από τις ύποπτες κατά το ΚΚΕ κλήσεις. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ είναι ακόμα νωρίς για να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θ.Παφίλης επέμεινε στις καταγγελίες του κόμματός του κάνοντας λόγο για “κέντρο” το οποίο βρίσκεται πίσω από τις συνακροάσεις.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε το επικοινωνιακό σόου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έκανε λόγο για φάρσα που μπορεί να έχει στήσει στα κόμματα ακόμα και ένας μαθητής πέμπτης Δημοτικού. Ο κ. Κασιδιάρης υποστήριξε ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν τη δυνατότητα “συγχώνευσης κλήσης” ώστε να υπάρχει συνακρόαση και συνομιλία με περισσότερους του ενός συνομιλητή. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μάλιστα έκανε και επίδειξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας μέσα στη συνεδρίαση καλώντας από το κινητό του ταυτόχρονα τα γραφεία ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής τα οποία έβαλε να συνομιλήσουν μέσω του δικού του κινητού.