«Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει άπαξ 617 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ το μήνα. Οι πιστωτές δεν ρωτήθηκαν και αποδοκιμάζουν τη μονομερή ενέργεια», γράφει σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα καταβάλει δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους» το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

 

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν ζήτησε την άδεια των πιστωτών για την εν λόγω απόφαση να δώσει φέτος ένα πρόσθετο δώρο Χριστουγέννων σε περίπου 1,6 εκατομμύρια έλληνες συνταξιούχους».

 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επέκρινε την κίνηση αυτή. «Η χθεσινοβραδινή αναγγελία του έλληνα πρωθυπουργού χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές εγείρει μια σειρά ερωτημάτων», φέρεται να είπε ο Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ελσίνκι. Πάντως αναλυτές αξιολογούν την κίνηση αυτή ως μια αντίδραση στις αρνητικές δημοσκοπήσεις που θέλουν τη συντηρητική ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά οκτώ έως δεκαπέντε ποσοστιαίων μονάδων.