Ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου θα έχει γεύμα εργασίας στην έδρα της Καγκελαρίας στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ λίγο αργότερα θα έχει συνάντηση και με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Οι επαφές του πρωθυπουργού γίνονται με στόχο να μην υπάρξουν άλλα μέτρα προς την ελληνική πλευρά από τους εταίρους, έτσι ώστε να κλείσει "αναίμακτα" η β' αξιολόγηση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου, θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της Ευρωπαικής Αριστεράς.

Ωστόσο οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου οπότε και θα αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τις Βρυξέλλες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Κοτζιά, ενώ παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης. 

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου θα συναντήσει σε πρόγευμα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.