Της Ελένης Καλογεροπούλου

Το γεύμα που θα έχει ο Πρωθυπουργός την ερχόμενη Παρασκευή με την Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, θεωρείται ίσως η σημαντικότερη στιγμή για να πείσει ο Αλέξης Τσίπρας τους εταίρους ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα και άλλο μνημόνιο πέρα από αυτό το οποίο ισχύει και θα λήξει το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στο γεύμα της Παρασκευής θέλοντας να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πια νέα μέτρα, ότι είναι η μοναδική χώρα, μαζί με την Γερμανία, που έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, εμμένοντας στη θέση του ότι ένα τέταρτο μνημόνιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα αντιπροτείνει σε όλες τις συζητήσεις που θα έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% με το 1% να κατευθύνεται στην ανταγωνιστικότητα, μέσω των φοροαπαλλαγών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα αποδέχονται την επέκταση του κόφτη και μετά το 2018 έτσι ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν συγκεκριμένα νέα μέτρα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μελετούν ακόμη ως ύστατη λύση το να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιμείνουν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για μετά το 2018. Σε αυτή την περίπτωση η κ. Μέρκελ θα πρέπει να πείσει τον ομοϊδεάτη της Κυριάκο Μητσοτάκη ότι και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να υπερψηφίσει αυτό το νομοθέτημα, καθώς δεν θα υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι στη Βουλή να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο. Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως, η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς το πρόβλημα της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ξεκινάει από την Γερμανία και τις ενστάσεις του Β. Σόιμπλε και καταλήγει στο ΔΝΤ το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εναρμονισμένο με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.