Τη λύση των πρόωρων εκλογών τους πρώτους μήνες του 2017 θα επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η Αμερικανική οικονομική εφημερίδα αναλύει τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή τη συμφωνία για το χρέος που είναι κατώτερη των προσδοκιών και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για παροχές σε συνταξιούχους και νησιώτες που δεν έλαβαν την έγκριση των δανειστών, και καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει την έξοδο διά της κάλπης παρά την εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων.

"Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα", αναφέρει η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές, αλλά και ότι οι επανεξετάσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν ξανά τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Η WSJ αποκαλεί τον πρωθυπουργό "πολιορκημένο", ενώ εκτιμά πως η κυβέρνηση ήλπιζε τον Νοέμβριο σε νέο δάνειο χωρίς νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών, σύμφωνα με το δημοσίευμα σε αυτές φαβορί είναι η Νέα Δημοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει να αποφύγει την "συντριβή". Επικαλείται μάλιστα τι συνέβη όταν ο Γιώργος Παπανδρέου και αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκαν να φέρουν για πολλοστή φορά μέτρα λιτότητας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την εξουσία και η κρίση στην Ελλάδα να παραταθεί.

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη όρεξη για νέο ελληνικό δράμα, αλλά το ίδιο ελάχιστη είναι προθυμία για παραχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό", σημειώνει η WSJ για τις διαθέσεις των θεσμών.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως η περίπτωση εκλογών θα προσθέσει "μία ακόμη δοκιμασία στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", μετά το Brexit και την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Γίνεται επίσης αναφορά και στη διαφωνία μεταξύ των δανειστών, με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους να διαφωνούν σε σημαντικά ζητήματα για την συνέχεια του ελληνικού προγράμματος.