Τσίπρας: «Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα»
Αισιόδοξος για αλλαγή στάσης των δανειστών στο θέμα του "μποναμά" - "Απαράδεκτη η αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Κυπριακό"
Πεπεισμένος πως οι θεσμοί θα κάνουν πίσω και θα δεχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νησιώτες, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 1:30 το πρωί, ώρα Ελλάδος.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά "ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στους ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία 7 χρόνια στο όνομα της Ευρώπης", ενώ εξήγησε πως η απόφαση ελήφθη καθώς τα μέτρα δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση τους στόχους και το πλεόνασμα του 2016, του 2017 ή του 2018.
"Η απόφαση ελήφθη έχοντας υπ' όψιν την ασφάλεια των στόχων του 2016 και είναι μία απόφαση εφάπαξ, καθώς χάρη στη σκληρή δουλειά μας είχαμε υπεραπόδοση στόχων φέτος", εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Αναμένουμε από την πλευρά των θεσμών μία έκθεση που να λέει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ενώ από την πλευρά μας θα υπάρξουν οι κατάλληλες εξηγήσεις για την απόφαση", συνέχισε σχετικά με την υπόθεση "ξεπαγώματος" των μέτρων.
"Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί. Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα".
Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, "δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας".
Βέλη σε ΔΝΤ - "Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση"
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως το βασικότερο θέμα για την Ελλάδα δεν είναι οι παροχές, αλλά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σύντομα.
"Είμαι πεπεισμένος πως όλοι κατανοώντας την κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση των υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας, ότι θα έχουμε πολύ σύντομα καλά νέα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πιστεύω ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι πρωτοβουλίες για την επιτυχή κατάληξη", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε εκ νέου κριτική στο ΔΝΤ για τη στάση του.
"Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πυρηνικό στοιχείο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επομένως, δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης στην οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια να μονιμοποιηθεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να επαναφέρουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προγράμματα λιτότητας μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019 είναι μια αντιδημοκρατική επιμονή που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων.
Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοιο πρόγραμμα και να ψηφίσει μέτρα για μετά από τρία χρόνια. Αν όμως το Ταμείο είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους, θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμού και όχι προς την Ελλάδα ώστε οι στόχοι των πλεονασμάτων να μειωθούν. Να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και κομμάτι του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ασκώντας κριτική στο Ταμείο για τη στάση του το τελευταίο διάστημα.
"Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό"
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση για το θέμα του Κυπριακού, τονίζοντας πως η Κύπρος είναι "κράτος μέλος της ΕΕ και όχι μία τρίτη χώρα που διαπραγματεύεται με την Τουρκία". "Ίσως είναι μία τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό", πρόσθεσε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Άγκυρας στο θέμα της μη υποχώρησης των στρατευμάτων από τη χώρα. "Η επιμονή της Τουρκίας στην αδιαλλαξία είναι πραγματικά μία εξέλιξη που απευχόμαστε. Θα το παλέψουμε", κατέληξε.
Όσον αφορά στην απόφαση για τη συμμετοχή της ΕΕ στη Διάσκεψη για το Κυπριακό τον Ιανουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε ως μία πολύ σημαντική εξέλιξη.
Προσφυγικό: "Να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η ΕΕ"
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής".
Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Τόνισε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.