Καταγγέλλοντας της μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης και παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ηγετική εμφάνιση στις Βρυξέλλες, δίνοντας όχι μόνο το στίγμα των κυβερνητικών του προτάσεων, αλλά παράλληλα έπεισε με την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία του ότι «έτσι θα καταφέρει η Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση «δεν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη». Ενώ τόνισε πως το κόμμα του «πιστεύει ότι, εισάγοντας ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα μπορεί να καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα».

«Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν μπαίνει σε παιχνίδια μικροκομματικής τακτικής», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στηλιτεύοντας τις μονομερείς ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης από τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αποστασιοποιηθεί με την τροποποίηση του αρχικό «ναι» υπέρ των κυβερνητικών μποναμάδων που έγινε, εν τέλει, «παρών».

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο». Ενώ υποστήριξε ακόμη ότι «αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό».

«Σε αυτή την τυφλή πορεία, ο κ. Τσίπρας να μην ψάχνει να βρει συνενόχους», συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης. «Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στηριγμένοι μόνο στην αλήθεια και την ενότητά μας», είπε. Και υπαινισσόμενος ότι οι κινήσεις αυτές έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, κατέληξε: «Ο κ. Τσίπρας διχάζει την κοινωνία, γιατί δεν αντέχει το βάρος των ευθυνών του. Αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρκετή ζημιά έχει ήδη κάνει στην πατρίδα μας». 

Παράλληλα στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε το ραντεβού που έχουν οι δυο τους στις 13 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσεις με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και Βάλντις Ντομπρόφσκις καθώς τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο του κόμματός του για έξοδο από την κρίση.