Οι εξαγγελθείσες παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, όμως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιον Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, αν και αναφέρει πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν περιττή και άχρηστη, σημειώνει: «Σίγουρα δεν θα περιέγραφα την κατάσταση σαν "αδιέξοδο", θα έλεγα πως είναι περισσότερο «ταραχώδης» από ό,τι λίγες εβδομάδες νωρίτερα». Προσθέτει πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε ότι βάσει του Μνημονίου η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει παροχές χωρίς πρότερη συζήτηση με τους θεσμούς, και υπενθύμισε ότι στο πρώτο πόρισμα των θεσμών για το πακέτο Τσίπρα καταγράφονται σημαντικές ανησυχίες.
Δεν αναφέρθηκε στο εφάπαξ βοήθημα 617 εκατομμυρίων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όμως άφησε μικρό παράθυρο οι θεσμοί να εξετάσουν την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. "Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δουλέψουν με τις ελληνικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προβλέψεις", είπε λακωνικά.