Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα διεθνών μέσων σχετικά με καταγγελίες περί συνεργασίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με κυκλώματα διακινητών μεταναστών στην Μεσόγειο, οι οποίες διατυπώθηκαν σε εμπιστευτική έκθεση του Frontex, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με αντεγκλήσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΜΚΟ, που αρνούνται τις κατηγορίες.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά σαφείς απαντήσεις για το πλαίσιο δράσης των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο καθώς και την αντίδραση της Κομισιόν, σε περίπτωση που οι καταγγελίες επαληθευτούν. Παράλληλα ρωτά, εάν η ελληνική Κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με το ποιες Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούνται επίσημα στη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (Frontex), διατυπώνονται καταγγελίες για συνεργασία ορισμένων Μ.Κ.Ο. με τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών στην Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εν λόγω έκθεση, υπάρχουν ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των Μ.Κ.Ο. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αντεγκλήσεις μεταξύ Ε.Ε. και Μ.Κ.Ο., οι οποίες αρνούνται τις κατηγορίες περί συνεργασίας με τους διακινητές, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν να βυθιστούν, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων στη θάλασσα.

Δεδομένου ότι τα σήματα προς τον Frontex για επεμβάσεις διάσωσης έχουν μειωθεί αισθητά και ότι -σύμφωνα με τις καταγγελίες- μετανάστες που διασώζονται από μέλη Μ.Κ.Ο. αρνούνται να συνεργασθούν με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους, ερωτάται η Επιτροπή:

-Ποια η αντίδρασή της στις ανωτέρω καταγγελίες; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί εάν αυτές επαληθευτούν;

-Σε τί πλαίσιο δρουν και πώς συντονίζονται οι Μ.Κ.Ο. που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα;

-Έχει ενημέρωση από την Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ποιές Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούνται επίσημα στη χώρα; ».