Μιλώντας στο χωριό Γέργερη στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα νωρίς το απόγευμα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια», και τόνισε ότι  «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποχωρήσουμε».

«Δίνουμε έναν αγώνα σε δυσμενές περιβάλλον με αντιπάλους, αλλά και με συμμάχους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει σε αυτές τις συνθήκες αυτούς που έχουν πρωτίστως ανάγκη.

Επίσης προσέθεσε ότι «Γι' αυτό, την Πέμπτη δίνουμε τη “13η σύνταξη” στους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να σταθούμε δίπλα, τώρα που η οικονομία αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, σε αυτούς που σήκωσαν τεράστιο βάρος».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς στις Μοίρες Ηρακλείου. Εκεί συζητήθηκαν κυρίως τα αγροτικά θέματα.

Απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς, έκανε λόγο για «παραγωγική ανασυγκρότηση». «Αλλά αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν δεν συζητήσουμε για ένα νέο μοντέλο για την αγροτική μας οικονομία και αν δεν συνδυαστεί με ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας», πρόσθεσε.

Είπε ότι «βασικό εργαλείο στα χέρια μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020», συμπληρώνοντας ότι, «περιλαμβάνει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δισ. ευρώ, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους έως 6 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, μέχρι το 2020. Αυτό νομίζω ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα – και εκεί δίνουμε όλο το βάρος και όλη την προσπάθειά μας- για την υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων, που αφορούν κυρίως τους νέους αγρότες, γιατί πολύ σωστά επισημάνθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι να μείνουν οι νέοι αγρότες στο επάγγελμα, να μείνουν στην ύπαιθρο οι νέοι άνθρωποι».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες υλοποίησης μιας σειράς προγραμμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία, τη μεταποίηση, καθώς και προγράμματα Leader για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης.