Αποτελούν την «task force» του Κυριάκου Μητσοτάκη και βρίσκονται πίσω από την επιτυχημένη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνέβαλε στο να διαμορφωθεί προβάδισμα... double score μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Πρόκειται για τους 17 στενούς συνεργάτες του αρχηγού της κεντροδεξιάς παράταξης, στην πλειονότητά τους νέα πρόσωπα, που λειτουργώντας ομαδικά και συντονισμένα έχουν καταφέρει να ενεργοποιήσουν το «γαλάζιο» κομματικό και στελεχιακό δυναμικό ανά την επικράτεια, να ανανεώσουν την εικόνα της Ν.Δ. στην κοινωνία, να συσπειρώσουν το νεοδημοκρατικό κοινό και να μεταδώσουν επιτυχώς το «γαλάζιο» κεντρικό μήνυμα.

Στην κορυφή της πυραμίδας αυτής της προεδρικής φρουράς είναι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος μετά τον πρόσφατο εσωκομματικό ανασχηματισμό, πέραν των επαφών του προέδρου, ανέλαβε και τον συντονισμό και την εποπτεία του έργου των τομεαρχών της Ν.Δ., ελέγχοντας και βαθμολογώντας την αποδοτικότητά τους.

Ο ίδιος έχει σημαίνοντα ρόλο στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις επόμενες εκλογές, μελετώντας με προσοχή βιογραφικά εν δυνάμει πολιτευτών και επιβλέποντας το έργο της υπεύθυνης ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος, Ρεβέκκας Πιτσίκα.

Αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο οργανόγραμμα της Πειραιώς έχει και ο έμπειρος επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Τάκης Θεοδωρικάκος, που μαζί με τον κ. Μπεκίρη αποτελούν το ισχυρό δίδυμο εσωκομματικής εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία.

Ο υπ’ αριθμόν ένα συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής ασκεί καθήκοντα συντονιστή του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας του «γαλάζιου» στρατοπέδου, μελετώντας και αναλύοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων -μυστικών και μη-, ενώ πολλές φορές αναλαμβάνει να γράψει μέρος των ομιλιών του προέδρου της Ν.Δ.

Η πλειονότητα των κεντρικών «γαλάζιων» συνθημάτων, όπως η «Συμφωνία αλήθειας», είναι δικής του εμπνεύσεως, όπως και το αίτημα για εκλογές, ενώ χαρακτηρίζεται «στρατηγικός νους» της Πειραιώς, καθώς οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώνονται στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα.

Στόχος του μια πιο δημιουργική και δυναμική αντιπολίτευση, η οποία θα μεταφέρεται δημόσια από όλα τα κορυφαία στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μακάριος Λαζαρίδης, συγκαταλέγεται στους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» της Πειραιώς, αλλά και σε τηλεοπτικά πάνελ, συγκρουόμενος με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμπειρος και δοκιμασμένος δημοσιογράφος, έχει την επίβλεψη υλοποίησης της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ν.Δ., στη διαμόρφωση της οποίας συμμετέχει και ο ίδιος, συντάσσει το πρόγραμμα των εκπροσωπήσεων του κόμματος στα ΜΜΕ, ενώ συντονίζει μια μεγάλη ομάδα στελεχών, που ασχολούνται με την καταγραφή της δραστηριότητας και της παρουσίας του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης.

Η ομάδα του επίσης αναλαμβάνει το επικοινωνιακό κομμάτι και την προβολή των δράσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Ν.Δ.

Αμεση συνεργάτιδά του είναι η Κύρα Κάπη, η οποία έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες στο Γραφείο Τύπου. Βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους δημοσιογράφους, ενημερώνοντάς τους για τις δράσεις, τις κινήσεις, τις αποφάσεις και το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, ενώ όταν χρειάζεται μεταφέρει ατύπως και τη θέση του κόμματος σε εσωκομματικά ζητήματα.

Κεντρικό πρόσωπο στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας. Nέος, αλλά έμπειρος, πετυχημένος επαγγελματικά, αλλά και πολιτικά, έχει αναλάβει την καθημερινή σύγκρουση, απευθείας και εφ’ όλης της ύλης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Tζανακόπουλο. Η μέχρι τώρα θητεία του στο δύσκολο αυτό πόστο και οι θετικές εντυπώσεις ακόμα και σε εκείνους που ήταν δύσπιστοι για την επιλογή του δείχνουν ότι ο κ. Κικίλιας ήρθε για να μείνει στη θέση αυτή.

Αμεσοι συνεργάτες του είναι οι δύο αναπληρωτές του, στελέχη της νεότερης γενιάς της Ν.Δ., ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η Σοφία Ζαχαράκη.

Ο πρώτος, εκτός από το «φρέσκο πρόσωπο» της Ν.Δ. στις τηλεμαχίες με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και συντονιστής της ομάδας social media του προέδρου, της ομάδας γραφιστικών του κόμματος που «γεμίζει» το facebook και το twitter με έξυπνα posts, σχολιάζοντας αιχμηρά δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή «διαφημίζοντας» γκάφες τους.

Ως πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, έχει καταφέρει να είναι συνοµιλητής ισχυρών κεντροδεξιών πολιτικών προσώπων της Ε.Ε. και αξιωµατούχων της Κοµισιόν. Για τον λόγο αυτό συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στις συνεδριάσεις του ΕΛΚ.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η Σοφία Ζαχαράκη, πρώην διευθύντρια της Γραµµατείας Προγράµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας, στην οποία φαίνεται να έχουν επενδύσει στην Πειραιώς, καθώς, εκτός από φρέσκο πρόσωπο και ικανό στέλεχος, µπορεί να σταθεί στα τηλεοπτικά πάνελ απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, δίνοντας την εικόνα της ανανέωσης στην αξιωµατική αντιπολίτευση που επιθυµεί ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, λόγω της προϋπηρεσίας της στις διεθνείς σχέσεις του κόµµατος, αναλαµβάνει τις επαφές µε ιδρύµατα κεντροδεξιών κοµµάτων στην Ευρώπη.  Την οµάδα επικοινωνίας της Ν.∆. ολοκληρώνει ο Θανάσης Μπακόλας, ο οποίος παρακολουθεί καθηµερινά τον διεθνή Τύπο, ενώ ταυτόχρονα έχει αναλάβει την επιµέλεια της αρθρογραφίας και των συνεντεύξεων του κ. Μητσοτάκη στα µέσα ενηµέρωσης του εξωτερικού. Ακολουθεί τον πρόεδρο της Ν.∆. στα ταξίδια του εκτός Ελλάδος, ενώ µιλά µε τους δηµοσιογράφους ξένων µέσων ενηµέρωσης, λαµβάνοντας κλίµα από το εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο διευθυντής και ο γραµµατέας Σκάουτερ και σύµβουλοι

Κεντρικό ρόλο στο οργανόγραµµα της Πειραιώς, εκτός από τον αντιπρόεδρο της Ν.∆. Κ. Χατζηδάκη που έχει επιφορτιστεί µε τη διαµόρφωση του κυβερνητι- κού προγράµµατος, έχει ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος, εκτός από το οργανωτικό µέρος του κόµµατος και την επικοινωνία µε τις νοµαρχιακές και τοπικές επιτροπές ανά την επικράτεια, έχει αναλάβει την ευθύνη και τον συντονισµό για την προώθηση της κάρτας µέλους της Ν.∆., την εποπτεία της λειτουργίας της Πολιτικής Ακαδηµίας για την κατάρτιση των νέων στελεχών του κόµµατος, αλλά και την «ανακάλυψη» νέων προσώπων για τα ψηφοδέλτια.

Ρόλο στα οργανωτικά έχει και ο σύµβουλος του κ. Μητσοτάκη και στενός συνεργάτης του εδώ και χρόνια, Θανάσης Νέζης, ο οποίος, εκτός από την οργάνωση των περιοδειών του προέδρου, συντονίζει και τις επαφές µε τις «γαλάζιες» τοπικές και νοµαρχιακές επιτροπές.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Ελπιδο- φόρος Παπανικολόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστηµα αναλαµβάνει δύσκο- λες αποστολές, όπως όταν έφερε επιτυχώς εις πέρας τη διαδικασία επανίδρυσης της ΟΝΝΕ∆.

Ισχυρό πρόσωπο στη νεοδηµοκρατική ιεραρχία είναι και ο διευθυντής του κόµµατος, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος έχει αναλάβει την οικονοµική εξυγί- ανση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Απόδειξη της καλής δουλειάς του είναι το γεγο- νός ότι σε µόλις έναν χρόνο µετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.∆. τα λειτουργικά έξοδα της Πειραιώς από 8,5 εκατ. ευρώ έχουν µειωθεί σε 2,5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος έφερε εις πέρας έναν σχεδιασµό περικοπών δαπανών και µείω- σης της µηνιαίας µισθοδοσίας, µε σεβασµό στην εργατική νοµοθεσία, ενώ συµµετέ- χει στον σχεδιασµό και την υλοποίηση του πρότζεκτ της κάρτας µέλους.