Ο Τσίπρας χάνει την ψυχραιμία του, οι κάλπες πλησιάζουν
Η πρωτοφανής δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά του Βόλφγκανκ Σόιμπλε και οι νέες καθυστερήσεις σε αξιολόγηση-χρέος ενισχύουν το σενάριο εξόδου δια εκλογών το 2017
Τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε να διαταράξει την επικαιρότητα με τη δήλωση που έκανε το πρωί της Πέμπτης κατά του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν είναι καλά στην ψυχή του, σε μία προσπάθεια του πρωθυπουργού να ερμηνεύει διά της... ψυχανάλυσης τη σκληρή στάση του Βερολίνου απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα ανορθόδοξη στον πολιτικό διάλογο.
Αν και επίσημη απάντηση δεν ήρθε από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να κάνει damage control, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει το απόγευμα πως ο πρωθυπουργός δεν εννοούσε με τη δήλωσή του τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, χωρίς όμως να την ανασκευάσει.
Πανικός με άρωμα εκλογών
Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε μία τέτοια δήλωση κατά του πιο ισχυρού Υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης, τη στιγμή μάλιστα που η δεύτερη αξιολόγηση είναι στον αέρα, μαρτυρά τον πανικό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τις κινήσεις του τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει πως οι πολιτικές εξελίξεις δεν ήρθαν όπως τις σχεδιάζε, με συνέπεια η πίεση στην κυβέρνηση να αυξάνεται.
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός δείχνει να χάνει την ψυχραιμία του δημόσια, καθώς στο παρελθόν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους της διακυβέρνησής του, όπως το καλοκαίρι του 2015, είχε την ικανότητα να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση.
Έτσι, η κυβέρνηση επιδίδεται στο γνωστό παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων γύρω από την πολύμηνη καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, αλλά και του "παγώματος" των μέτρων για το χρέος.
Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό, αρχικά σε Νίσυρο και Κρήτη και την Παρασκευή στη Μεσσηνία, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την σεναριολογία για πρόωρες κάλπες το 2017, μετά τη σημερινή δήλωσή του για τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε.
Είναι ενδεικτικό πως ενώ οι δανειστές περίμεναν από χθες το πρωί την έγγραφη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως οι παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νησιώτες θα είναι εφάπαξ, το Υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε μέσω "κύκλων" το βράδυ πως αν δεν στείλει πρώτα ο ESM επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση, κανένα κείμενο δεν θα αποσταλεί προς τις Βρυξέλλες.
Χαρακτηριστικό του πανικού του Αλέξη Τσίπρα ήταν το άνευ προηγούμενου ξέσπασμά του στην Κρήτη, ζητώντας με χτύπημα στο τραπέζι να φύγουν οι δημοσιογράφοι από την αίθουσα ώστε να συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών με αντιπροσωπεία αγροτών του νησιού.
Βούτσης: Άδικες και ανόητες οι θέσεις περί νέων περικοπών σε συντάξεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος έκανε λόγο σήμερα για «βλακείες άνευ προηγουμένου» αναφερόμενος στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στις «πλευρές» που αναπαράγουν στο διαδίκτυο τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή ο ίδιος χαρακτήρισε άδικες, αβάσιμες, ανόητες και στο πλαίσιο πολιτικού σχεδίου, που θέλει να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε μια ζώνη χωρίς καμία κοινωνική προστασία και μισθούς 300 ευρώ, με χαμηλές υπηρεσίες και χωρίς προοπτική στον πρωτογενή τομέα, τις φωνές που ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη περιθώρια για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «προσχηματικές» αιτιάσεις κατά των πρόσφατων κοινωνικών παρεμβάσεων για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.
Μετά την αντίστοιχη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Βούτσης έστειλε με την σειρά του, ηχηρό μήνυμα κατά εκείνων που «παραβιάζουν κάθε όριο λογικής» και επιχειρούν εμπόδια στην πορεία της χώρας. Υπενθύμισε στους θιασώτες νέων περικοπών στις συντάξεις, ότι στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που στηρίζουν τους άνεργους και τις οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση.
Η οικογενειακή οικονομία, δεν είναι ασφαλώς η αντίληψή μας, αλλά στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε τότε οι άνθρωποι θα πέθαιναν στα κάρα. Πως πιστεύουν όλοι αυτοί που λένε αυτές τις βλακείες ότι έχουν επιβιώσει τόσο καιρό οι άνεργοι, όσοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την ημιαπασχόληση, τους χαμηλούς μισθούς. Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι, συντηρούν τα εγγόνια τους, τα παιδιά τους, τους άνεργους. Έλεος πια με αυτές τις ανοησίες.
«Αυτοί οι έξυπνοι τεχνοκράτες, που εγείρουν ζήτημα Ασφαλιστικού, δεν σταθμίζουν την συμμετοχή των συνταξιούχων στην συνοχή της κοινωνίας, που μετρά 1.250.000 άνεργους», είπε.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσουν όλα», υπογραμμίζει ότι αυτές πλέον οι φωνές σε βάρος της Ελλάδας, «είναι μεν δυνατές, αλλά δεν έχουν τους πολιτικούς συσχετισμούς» που είχαν το 2015. Κι αυτό, διότι η χώρα έχει αξιοπιστία, εφόσον έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η Ευρώπη, δεν έχει κανένα λόγο να ανοίξει νέο ζήτημα, διακινδυνεύοντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη δίνη της ύφεσης και της αστάθειας, δεδομένου μάλιστα ότι έχει να διαχειριστεί έναν κρίσιμο κύκλο εκλογών σε σειρά χωρών της ΕΕ.
Μάλιστα, στο ερώτημα δημοσιογράφων αν τελικά υπάρχει πολιτικό σχέδιο πίσω από αυτούς που επιχείρησαν να μην προχωρήσει η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, λόγω των κοινωνικών παρεμβάσεων (σσ εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά) υπογραμμίζει υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο όμως, παραβιάζει τα όρια της λογικής.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα πήρε εμπροσθοβαρή μέτρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Καλοκαιριού του 2015, τήρησε τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της και η κυβέρνηση αποφάσισε από την υπεραπόδοση των εσόδων, να στηρίξει τους πιο αδύναμους.
Τέλος, σημείωσε πως διάθεση της υπεραπόδοσης δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο τα στοιχεία της πορείας της ελληνικής οικονομίας, που δεν αμφισβητούνται και δεν επηρεάζει ούτε τα οικονομικά στοιχεία για το 2017.