Η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες, δεν ήταν και η καλύτερη για την Κεντροαριστερά, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες ανασυγκρότησής της. Παρ όλα αυτά, η «αυγή» του 2017 αναμένεται να σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις στον πολύπαθο -στα χρόνια της κρίσης- χώρο, καθώς κορυφαία στελέχη του εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και άλλα πρόσωπα όπως ο Γιάννης Δατσέρης, ο Γιάννης Μειμάρογλου, ο Δημήτρης Τσιόδρας, η Αντιγόνη Λυμπεράκη κ.α θα ανακοινώσουν τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. 

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι διακήρυξη θα έχει δεκάδες υπογραφές και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Στόχος των εμπλεκόμενων είναι η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου την άνοιξη του 2017 και η εκλογή ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, είναι ενήμερος γι αυτή την εξέλιξη και θα στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα. Μάλιστα θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα. Από την πλευρά της η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, εμφανίζεται αρνητική με αυτή την κίνηση, ενώ ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα έχει κατακεραυνώσει δια της πλαγίας οδού λέγοντας ότι "όταν ήμουν παιδί εκείνοι κατείχαν θέσεις και υπουργικές καρέκλες στο ΠΑΣΟΚ". 

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προς το παρόν δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του, αν και προς το παρόν φαίνεται να εμμένει σε αυτόνομη πορεία του ΚΙΔΗΣΟ.

Τι θα κάνει ο Σημίτης 

Ο Κώστας Σημίτης παραμένει ένας από τους "Νέστορες" της Κεντροαριστεράς και με παρεμβάσεις του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα λειτουργήσει ως πόλος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπερ της ανάμειξης νέων προσώπων που θα σηματοδοτήσουν το λεγόμενο "νέο".