Με αφορμή τον ΣΥΡΙΖΑ, το αμερικανικό δίκτυο CNBC φιλοξενεί άρθρο στην ιστοσελίδα του σχετικά με την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Θέση της αναλύτριας Σίλβα Αμάρο είναι πως τα λαϊκιστικά κόμματα είναι καλά μόνο για αντιπολίτευση, καθώς από εκείνη τη θέση είναι πιο εύκολο "να πετούν πέτρες στην κυβέρνηση", κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να διατηρηθούν στην κυβέρνηση καθώς καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού που ως αντιπολίτευση άγγιζαν το 80%.

Ο Βιντσένζο Σκαρπέτα του think tank Open Europe, σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο λαϊκιστικό κόμμα που αναλαμβάνει την εξουσία στην Ευρώπη, προσθέτοντας όμως πως σε περίπτωση εκλογών στο άμεσο μέλλον το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει η κεντρο-δεξιά Νέα Δημοκρατία.

"Όταν τα κόμματα αυτά αναλάβουν την εξουσία, έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα της διακυβέρνησης. Ο λαός που τα ψήφισε αρχίζει να αλλάζει άποψη", εξηγεί.