Την πεποίθησή της ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «θα επιλέξει την ηρωική έξοδο και τις πρόωρες εκλογές» εκφράζει μιλώντας στα Παραπολιτικά η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι εκλογές είναι ante portas», προσθέτει. Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για να γίνουν επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν δουλειές, ενώ σημειώνει ότι αυτό το οποίο έχει επιτευχτεί τον τελευταίο χρόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρχηγός της ΝΔ είναι πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ζωή. «Η ΝΔ σήμερα μπορεί αξιόπιστα να εκφράσει τους δημιουργικούς Έλληνες και αυτό είναι προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη» προσθέτει. Η ίδια εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των ποσοστών κατά του ευρώ στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση δείχνει να έχει «κολλήσει» στην δεύτερη αξιολόγηση και πολλοί φοβούνται για νέες οδυνηρές υποχωρήσεις. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία επιδεινώνεται σταθερά, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορούν να έρθουν και η χώρα βυθίζεται. Η κυβέρνηση πέρα από το να ρίχνει στο τραπέζι μεγαλόστομες υποσχέσεις για εσωτερική κατανάλωση, αδυνατεί να διαπραγματευτεί με αξιοπιστία και πυγμή. Δεν ξέρω τι είναι έτοιμη να δεχθεί και τι όχι, πιστεύω όμως ότι αν συνεχίσει να κωλυσιεργεί στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οι εκλογές είναι ante portas.

Έχετε αναλάβει δυο πολύ κρίσιμους τομείς, της Οικονομίας και της Ανάπτυξης. Πως βλέπετε να κινείται η κυβέρνηση και τι αντιπροτάσεις έχει η ΝΔ;

Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας είναι ο τομέας όπου πιο καθαρά φαίνεται η ιδεολογική διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την άποψη, την οποία μάλιστα υπερασπίζεται με πάθος ο αρμόδιος υπουργός, ότι η υψηλή φορολογία, η ακραία φορολόγηση, δεν βλάπτει την ανάπτυξη και δεν στερεί πόρους από επενδύσεις στις επιχειρήσεις. Η ΝΔ έχει ακριβώς την αντίθετη θέση. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για να γίνουν επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν δουλειές, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Απαιτείται ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα θα δείξει στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αφήσει πίσω της τις στρεβλώσεις του εγχώριου μοντέλου ανάπτυξης. Και εδώ η κυβέρνηση αποτυγχάνει παταγωδώς διότι αντιμετωπίζει εχθρικά τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που επιχειρούν.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό ή κινείται πράγματι όπως λέει με προοπτική τετραετίας; Κι αν ισχύει το δεύτερο, μπορεί να την εξαντλήσει με δεδομένο ότι δύσκολα θα πέσει εκ των έσω;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάνω στο τραπέζι δύο σενάρια. Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Ταυτόχρονα όμως προετοιμάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, γιατί δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα έχει ξαναβγάλει από το συρτάρι τη ρητορική κατά των εταίρων. Κατά την γνώμη μου ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την ηρωική έξοδο και τις πρόωρες εκλογές.

Η ΝΔ εμφανίζεται δημοσκοπικά να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να αυξάνει την διαφορά της. Κυρίως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Μήπως κάνετε κάτι λάθος;

Αυτό το οποίο έχει επιτευχτεί τον τελευταίο χρόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρχηγός της ΝΔ είναι πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική ζωή. Στις πιο κακές για μας δημοσκοπήσεις η διαφορά μας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι 17 μονάδες, από το Σεπτέμβριο του 2015. 17 μονάδες σε ενάμιση χρόνο είναι κάτι που σπανίως συμβαίνει. Πιστεύω ότι όταν οι εκλογές προσδιοριστούν χρονικά τότε θα εκδηλωθεί ακόμα μεγαλύτερο κύμα υπέρ της πολιτικής αλλαγής την οποία ο τόπος και οι Έλληνες έχουν ανάγκη. Η ελληνική κοινωνία είναι σε οριακό σημείο, δεν αντέχει πια.

Πιστεύετε ότι μπορεί να είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Η επιδίωξη μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία για την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να μπορεί να δημιουργεί πλούτο και να μπορεί να δίνει κοινωνικό μέρισμα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Η ΝΔ έχει απόλυτη συναίσθηση ότι μόνο ενώνοντας δυνάμεις μπορούν να τα ξανασηκώσουμε την Ελλάδα και αυτό θα επιδιώξει.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Έγινε ελκυστικότερο το κόμμα για τους πολίτες;

Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ΝΔ άλλαξε είναι ότι άνοιξε τις πόρτες της, ένωσε όλες τις πλευρές και προσέλκυσε νέους ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις πετυχημένους επαγγελματίες και επιστήμονες, να θέλουν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με την πολιτική. Η ΝΔ σήμερα μπορεί αξιόπιστα να εκφράσει τους δημιουργικούς Έλληνες και αυτό είναι προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στο περιοδικό ZERO έδειξε ότι μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων που στρέφουν την πλάτη στο ευρώ. Ανησυχείτε γι αυτό;

Ανησυχώ πολύ, διότι φοβάμαι ότι είναι η επόμενη λαϊκίστικη πλατφόρμα. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτοί που σήμερα για λόγους μικροκομματικούς, ή προσωπικού οφέλους υποστηρίζουν αυτή την θέση, προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση για τη χώρα παίζουν με την φωτιά. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα και τους περισσότερους Έλληνες. Ξέρετε οι πλουσιότεροι θα βρουν τρόπο να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά. Οι πιο φτωχοί όμως θα βρεθούν σε απόλυτη αδυναμία να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Με δεδομένο ότι θα έχουμε εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, πιστεύετε ότι αυτή η Ευρώπη όπως λειτουργεί σήμερα μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της. Μήπως είναι ώρα για ριζικές αλλαγές.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι η ώρα να γίνουν αλλαγές στην Ευρώπη, αλλά για να είμαι τελείως ειλικρινής δεν νομίζω πως αυτές οι αλλαγές μπορούν να προχωρήσουν πριν από το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουμε έναν δύσκολο χρόνο καθώς η Ευρώπη θα βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να δράσει ενόψει τις προεκλογικής περιόδου σε τρεις μεγάλες χώρες.

 «Στόχο της κυβέρνησης ο έλεγχος της πληροφόρησης»

Ο εκδότης και ο διευθυντής των Παραπολιτικών συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου. Πως το σχολιάζετε;

Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη λειτουργία των ΜΜΕ αποδεικνύουν την επιθετική της διάθεση απέναντι στον Τύπο και την προσπάθειά της να ελέγξει την ενημέρωση. Οι συλλήψεις αυτές έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων στο χώρο του Τύπου, που περιλαμβάνουν στοχοποιήσεις μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, και αντισυνταγματικούς διαγωνισμούς, με μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και τον έλεγχο της πληροφόρησης. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές που βλάπτουν τη Δημοκρατία.