Τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού του AIDS λόγω της μείωσης του αριθμού συρίγγων που μοιράζονται στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών επισημαίνουν 21 βουλευτές της ΝΔ με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, "λόγω της μεγάλης επιδημίας του ιού HIV (AIDS) που υπήρξε το 2011 στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών, το Υπουργείο Υγείας το 2013 έλαβε δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας με το να μοιράσει ένα μεγάλο αριθμό συρίγγων. Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ιικού τους φορτίου, άρα και της μεταδοτικότητάς τους, την αύξηση του αριθμού των Χρηστών Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών που μπήκαν σε αντιρετροϊκή θεραπεία, την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας Προγραμμάτων Μείωσης Κινδύνου από τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα αποτελέσματα από τις δράσεις αυτές ήταν θετικά και άμεσα παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των νέων περιστατικών στην εν λόγω ομάδα. Σήμερα, δυστυχώς, μαθαίνουμε ότι έχει μειωθεί δραστικά η διανομή συρίγγων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών".

Και ρωτούν ακολούθως: 

1) Πόσες σύριγγες μοιράζονται σήμερα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και πόσες το 2013;

2) Για ποιό λόγο υπάρχει η μεγάλη μείωση στη διανομή και αυτό κατά πόσο βοηθά στην αντιμετώπιση της διάδοσης του AIDS ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών;

3) Ποια μέτρα πρόκειται να εφαρμόσετε ώστε να περιορίσετε τους παράγοντες που ωθούν στην έξαρση της νόσου ΗΙV σε χρήστες συρίγγων για ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Παπακώστα Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Τσιάρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Βαγιωνάς, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Βρούτσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλης Γιόγιακας. Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Σκρέκας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου, Χρήστος Μούκωρος, Άννα Ασημακοπούλου, Άννα Καραμανλή και Μάριος Σαλμάς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ