Tην άποψη πως συντελείται στη χώρα µια µεγάλη πολιτική αλλαγή στη βάση της κοινής λογικής που πρεσβεύουν η Ν.∆. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει στα «Π» ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και βουλευτής της Α’ Αθήνας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός υπερθεµατίζει στο άνοιγµα του κ. Μητσοτάκη στις µεταρρυθµιστικές δυνάµεις του τόπου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η πρόσκληση του προέδρου της Ν.∆. απευθύνεται πρώτιστα στην κοινωνία και ακολούθως στα κόµµατα.

Η Ν.∆. έχει πάρει σηµαντικό δηµοσκοπικό προβάδισµα. Πιστεύετε όµως ότι, πέραν της απογοήτευσης για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, έχει πείσει τους πολίτες για το σχέδιό της;

Η Νέα ∆ηµοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύουν στην κοινή λογική, αλλά και στο αίσθηµα πατριωτισµού των Ελλήνων. Από τη µία, δεν έχει υπάρξει στη µεταπολίτευση τόσο καταστροφική κυβέρνηση όσο αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Από την άλλη, η ελπίδα για τη χώρα εδράζεται στη «Συµφωνία Αλήθειας», που κοµίζει ένα εθνικό πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων, παραγωγικής ανασυγκρότησης και ενότητας των δηµιουργικών δυνάµεων της χώρας. Αυτό το Πρόγραµµα έχει ανάγκη η κοινωνία, για αυτό και όλες οι δηµοσκοπήσεις, στα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, δείχνουν ότι στη χώρα συντελείται µια µεγάλη πολιτική αλλαγή.

Πόσο κοντά ή µακριά είναι ο στόχος της αυτοδυναµίας; Η Ν.∆. έχει προχωρήσει στις απαραίτητες δοµικές αλλαγές, αλλά και στην αυτοκριτική της, ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση;

Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει κάνει αυτοκριτική για λάθη και αδυναµίες του παρελθόντος. Θέλω όµως να επισηµάνω πως είναι το µοναδικό παραδοσιακό κόµµα που έµεινε ζωντανό µέσα στην κρίση, γιατί διαχρονικά υπηρέτησε αξίες και αρχές, µε αίσθηµα ευθύνης, αυτοθυσία και πολιτικό κόστος. Παράλληλα, υπηρετεί το αίτηµα της εποχής για άνοιγµα στην κοινωνία. Χιλιάδες µέλη µας συµµετείχαν στον προγραµµατικό διάλογο, πάνω από 700 εξειδικευµένα στελέχη, ακαδηµαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς εργάστηκαν για την κατάρτιση του προγράµµατος, ενώ το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών αποτελεί µια σύγχρονη καινοτοµία, που απέδειξε ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν είναι περίκλειστη, αλλά έχει πλατιά λαϊκή βάση. Σε κάθε περίπτωση, αγωνιζόµαστε για τη µέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία µέσα από έναν πολιτικό λόγο που ενώνει και δεν διχάζει. Εναν νέο πατριωτισµό, που έχει ξεπεράσει τα κοµµατικά και πολιτικά όρια. Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο ορθός πολιτικός λόγος των µεταρρυθµίσεων και της κανονικότητας θα νικήσει το ψέµα και τον λαϊκισµό κατά κράτος.

Θεωρείτε ότι οι εκλογές είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού;

Ενα τεράστιο «εγώ» είναι στην πρώτη γραµµή της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα. Από τη µία, θέλει πάση θυσία να µείνει γαντζωµένος στην καρέκλα της εξουσίας, φορτώνοντας το κόστος της παραµονής του στους πολίτες. Από την άλλη, δεν µπορεί να ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες» του ΣΥΡΙΖΑ, των συνιστωσών, της επαναστατικής γυµναστικής και της κατασκευής εχθρών, εντός και εκτός. Και οι δύο δρόµοι είναι διαλυτικοί για την κοινωνία και καταστροφικοί για τη χώρα. Για αυτό και η Ν.∆. ζητάει άµεσα πολιτική αλλαγή και εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ένα διαρκές άνοιγµα στο πολιτικό Κέντρο και στις µεταρρυθµιστικές δυνάµεις. Οµως φαίνεται ότι εσχάτως και ο ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιείται στο συγκεκριµένο πεδίο. Εσείς πώς κρίνετε όλη αυτή τη ζύµωση;

Οπως έχω ήδη πει, η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προς την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες. Τα κόµµατα ακολουθούν. Η επιτυχία του εγχειρήµατος είναι ήδη εµφανής δηµοσκοπικά, αλλά και αισθητή σε όσους κυκλοφορούν στην κοινωνία. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τοξικός. ∆εν υπάρχει κανείς, κύριε Φουσκίδη, που να ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά συνεργαζόµενος µαζί του.

Πρόσωπα όπως οι προερχόµενοι από το ΠΑΣΟΚ Α. ∆ιαµαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης κ.ά., που προχωρούν στη δική τους πολιτική κίνηση, ή ακόµη και σχηµατισµοί όπως το Ποτάµι χωρούν στη Ν.∆. ή στη µελλοντική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Την αποκλειστική ευθύνη για τον σχηµατισµό κυβέρνησης θα έχει, όταν έρθει η ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να είστε βέβαιοι ότι θα είναι µια κυβέρνηση των άξιων και των ικανών. Θα είναι κυβέρνηση της Εθνικής Ελλάδας και τα κριτήρια σύνθεσής της θα είναι αξιακά, µεταρρυθµιστικά και ηθικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει πλάνο για µείωση των φόρων και περιορισµό του στόχου των πρωτογενών πλεονασµάτων. Θεωρείτε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, αν αναλογιστεί κανείς το κλίµα που διαµορφώνεται στην ελληνική οικονοµία;

Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη οι φόροι θα µειωθούν πάση θυσία. Πιστεύουµε ειλικρινά ότι η ελληνική οικονοµία και η ελληνική κοινωνία µπορούν να εκπλήξουν θετικά, όταν αποδεσµευτούν από τον λαϊκισµό και τον κρατισµό. Προχωράµε µπροστά µε φάρο τη «Συµφωνία Αλήθειας». Ενα συγκροτηµένο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, µε εµπροσθοβαρείς µεταρρυθµίσεις και προσέλκυση επενδύσεων που θα δηµιουργήσουν δουλειές για τους Ελληνες. Η Αλήθεια είναι η νέα Ελπίδα. Η Ελλάδα χρειάζεται µια αξιόπιστη και σοβαρή κυβέρνηση και όχι ψευτοτσαµπουκάδες και τυχοδιωκτισµούς, που κόστισαν και κοστίζουν πολύ ακριβά.

Στις ∆ηµοκρατίες δεν φυλακίζονται οι δηµοσιογράφοι

Οσον αφορά τις συλλήψεις του εκδότη και του διευθυντή της εφηµερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» µε τη διαδικασία του αυτοφώρου, ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας και εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος αναφέρει ότι: «Στις ∆ηµοκρατίες οι δηµοσιογράφοι δεν διώκονται, δεν συλλαµβάνονται και δεν φυλακίζονται για τις απόψεις τους και το ρεπορτάζ τους».

Πώς κρίνετε τα σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόµου;

Νέα αλλαγή του εκλογικού νόµου; Φαιδρά σενάρια, που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. καταρρέει και θα προσπαθήσει να µετέλθει κάθε µέσου, προκειµένου να µείνει στην εξουσία και, αν δεν το καταφέρει, να ναρκοθετήσει την προοπτική της χώρας. Πρωταρχικό µέληµά µας στην επόµενη Βουλή, µε πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της κυβερνησιµότητας της χώρας. Θα συµφωνήσουµε µε τα υπόλοιπα κόµµατα σε έναν βιώσιµο και δίκαιο εκλογικό νόµο, καταργώντας τον «νόµο Τσίπρα».

Πώς είδατε την παρουσία του κ. Μουλόπουλου στο τιµόνι του ∆ΟΛ;

Στις 2 Ιανουαρίου, µέσα από τον προσωπικό µου λογαριασµό στο twitter, ζήτησα από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη συνάντηση του κ. Ψυχάρη µε τον Μουλόπουλο στον ∆ΟΛ, την ώρα µάλιστα που ήταν πρόεδρος του ∆.Σ. της «Αυγής». ∆έχτηκα λυσσαλέα επίθεση από την κυβέρνηση και ειρωνεία από τον ίδιο. Λίγες ηµέρες µετά επιβεβαιώθηκα. Ο κ. Μουλόπουλος ανέλαβε να συµβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονοµικών προβληµάτων του ∆ΟΛ. Η αξιοπιστία και οι συµπεριφορές όλων κρίνονται.

Πώς είδατε, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆., τη σύλληψη µε τη διαδικασία του αυτοφώρου του εκδότη της εφηµερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», Γιάννη Κουρτάκη, και του διευθυντή Παναγιώτη Τζένου;

Στις ∆ηµοκρατίες, οι δηµοσιογράφοι δεν διώκονται, δεν συλλαµβάνονται και δεν φυλακίζονται για τις απόψεις τους και το ρεπορτάζ τους. Είναι πλέον κοινός τόπος πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δηµοσιογραφίας και ενηµέρωσης. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει ξεκαθαρίσει πως εµπιστεύεται απόλυτα την ελληνική ∆ικαιοσύνη, που λαµβάνει τις τελικές αποφάσεις.