Μέτρα εδώ και τώρα ήταν το μήνυμα των δανειστών, καθώς Κομισιόν και ΔΝΤ, σε κοινή γραμμή, στρίμωξαν στα σχοινιά Τσακαλώτο και Χουλιαράκη κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Ουσιαστικά μόνο ο απερχόμενος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε κατά των προληπτικών μέτρων που ζητούνται από τηη ελληνική κυβέρνηση.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου ήταν ότι δεν ορίστηκε η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα ενώ πλέον απομακρύνεται το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του ΔΝΤ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι συνιστά προϋπόθεση η ψήφιση προληπτικών μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση. αντιδρώντας, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι «πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή χωρίς την θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων»
Τα μέτρα αυτά, που ζητούν ο θεσμοί ομοφώνως, θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019.

Στο δια ταύτα μονόδρομος φαίνεται να είναι η λήψη νέων μέτρων, με πρώτα στηνν ατζέντα την μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων. Το πακέτο αυτό με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θα φτάνει τα 4,5 δισ. αλλά δεν θα εξαντλείται στα δημοσιονομικά αλλά θα επεκτείνεται και στα εργασιακά και το Δημόσιο.
Τι λέει η κυβέρνηση
Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Πλεόν το δίλημμα στο Μαξίμου είναι ξεκάθαρο. Υποχώρηση ή εκλογές...
Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αποτέλεσε ψυχρουλουσία για το κυβερνητικό επιτελείο καθώς το κλίμα που αντιμετώπισε η ελλληνική πλευρά ήταν χειρότερο και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
Η κυβέρνηση λοιπόν και ο Αλέξης Τσίπρας θα προσωρήσουν σε μία ακόμη κωλοτούμπα; Και αν ναι θα περάσουν τα προληπτικά μέτρα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή θα επιλεγεί η τακτική της ηρωικής εξόδου με πρόωρες εκλογές; Τα επόμενα 24ωρα ίσως δώσουν την απάντηση...

Α.Β