Της Στέλλας Νοβάκη

Με προβληματισμό αντιμετωπίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα  του ΣΥΡΙΖΑ τα… κακά μαντάτα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες. Τα νέα μέτρα και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, με τις οποίες συμφωνούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και οι Θεσμοί, και τα οποία αφορούν σε μείωση μισθών, συντάξεων και του αφορολόγητου θα τους φέρνουν και πάλι αντιμέτωπους με την κοινωνία. Την ώρα μάλιστα που στην πολιτική ατμόσφαιρα είναι έντονα τα σενάρια περί εκλογών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν μέγα δίλλημα ακόμη και για το πώς θα επισκεφθούν τις περιφέρειές τους.

Το Μαξίμου διαρρέει ότι η στάση των Βουλευτών του θεωρείται δεδομένη, κάτι που φαίνεται να μην ισχύει για την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο το Μαξίμου επιχειρεί επικοινωνιακά να προλάβει αντιδράσεις στα αριστερά πηγαδάκια της Βουλής από χθες επικρατεί ένταση και εκνευρισμός μεταξύ των βουλευτών που σκέφτονται την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους, απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και απέναντι στην κρίσιμη συγκυρία. «Οι εκτιμήσεις διαφέρουν και κατά την άποψή μου κανένας δεν είναι διαθέσιμος, με αυτά τα δεδομένα να δώσει την ψήφο του.

Θα εξαρτηθούν όλα από τις εισηγήσεις του Τσακαλώτου στην Βουλή» σημειώνει στα parapolitika.gr βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προβληματισμός ωστόσο για το Μαξίμου είναι εμφανής τουλάχιστον για την ομάδα των «53», οι οποίοι εκτιμούν ότι οι εκλογές είναι κοντά και θα αποτελέσουν μονόδρομο σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στα συγκεκριμένα μέτρα. Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση εκτός από τα εξωτερικά μέτωπα να κληθεί να αντιμετωπίσει και μια εσωκομματική κρίση, η οποία θα εκτονωθεί φέρνοντας πολλές ανατροπές. Το χαρτί των εκλογών, δεν θα λειτουργήσει μόνο ως φόντο στις επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, ωστόσο, όσο επικρατεί αναταραχή στο εσωτερικό αυτό αποδυναμώνεται και είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι δανειστές γι’ αυτό και τραβάνε στα άκρα την συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει καταβυθιστεί σε ποσοστά με αποτέλεσμα ακόμη και οι ίδιοι οι βουλευτές του να επικαλούνται δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν αποτελέσματα… απαγορευτικά απέναντι ακόμη και στην συζήτηση για νέα μέτρα.