Το διογκωµένο ελληνικό ∆ηµόσιο παραµένει διαχρονικά ένα επίκαιρο ζήτηµα στον πολιτικό διάλογο. Τους τελευταίους µήνες, όµως, το θέµα έχει λάβει διαφορετική διάσταση, µε την αντιπολίτευση να καταγγέλλει µπαράζ διορισµών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ., που πολλαπλασιάζουν το κόστος για τα κρατικά ταµεία, τη στιγµή που τα επίσηµα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση του µισθολογικού κόστους στο ∆ηµόσιο κατά 4,5% το τρίτο τρίµηνο του 2016, σε αντίθεση µε τον ιδιωτικό τοµέα, που µειώθηκε κατά 3,1% το ίδιο διάστηµα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται κατ’ ουσίαν από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία πριν από λίγες ηµέρες εξασφάλισε από τον κρατικό προϋπολογισµό του 2017 τους µισθούς, την ασφάλιση και τα επιδόµατα όλων των εργαζοµένων στη Γενική Γραµµατεία του Πρωθυπουργού και στα πολιτικά γραφεία των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, δηλαδή του Γιάννη ∆ραγασάκη, του Αλέκου Φλαµπουράρη, του Χριστόφορου Βερναρδάκη, του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου και του ∆ηµήτρη Λιάκου.

Τη στιγµή που η κατάσταση στον ιδιωτικό τοµέα είναι χειρότερη από ποτέ, µόνο οι µισθοί για το 2017 όλων των εργαζοµένων στα παραπάνω πέντε γραφεία ανέρχονται στα 2.351.500 ευρώ, µε βάση τα επίσηµα έγγραφα που αναρτήθηκαν στη «∆ιαύγεια», ενώ, αν σε αυτά προστεθούν ο ΕΦΚΑ, οι εισφορές Υγείας και τα επιδόµατα, το κόστος αγγίζει τα 3.031.500 ευρώ.

Το ποσό προκαλεί «ίλιγγο» και θέτει µάλλον ερωτήµατα για το κατά πόσο ο φετινός Προϋπολογισµός έχει περικόψει πράγµατι τις περιττές δαπάνες, όπως διατείνεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών.

ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ. Περισσότερο από το µισό ποσό αφορά στους µισθούς των εργαζοµένων στη Γενική Γραµµατεία του Πρωθυπουργού, οι οποίοι θα αµειφθούν µε 1.395.500 ευρώ για το 2017. Τα αντίστοιχα ποσά στα γραφεία των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι σαφώς µικρότερα, αλλά και πάλι πολύ υψηλά. Συγκεκριµένα, τους πιο υψηλούς µισθούς έχουν οι εργαζόµενοι στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη ∆ραγασάκη, οι οποίοι έχουν λαµβάνειν για το τρέχον έτος συνολικά 281.600 ευρώ. ∆εύτεροι στο «βάθρο», οι εργαζόµενοι στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, µε κόστος 218.800 ευρώ, τη στιγµή που στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας για θέµατα Συντονισµού, Χριστόφορου Βερναρδάκη, η δαπάνη αγγίζει τα 186.000 ευρώ. Από την άλλη, στο γραφείο του Αλέκου Φλαµπουράρη οι µισθοί του 2017 φτάνουν τα 145.800 ευρώ, ενώ σε εκείνο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, ∆ηµήτρη Λιάκου, τα 123.800 ευρώ. Με βάση τους παραπάνω µισθούς, υπολογίζονται οι εισφορές Υγείας, οι οποίες αγγίζουν συνολικά τα 34.500 ευρώ για όλες τις παραπάνω υπηρεσίες. Η κατανοµή είναι 28.300 ευρώ για τη Γενική Γραµµατεία του Πρωθυπουργού, 3.200 ευρώ για το γραφείο του ∆. Λιάκου, 1.200 ευρώ για εκείνο του Γ. ∆ραγασάκη, ενώ οι εργαζόµενοι στα γραφεία των Αλ. Φλαµπουράρη, Χρ. Βερναρδάκη και ∆. Τζανακόπουλου δικαιούνται από 600 ευρώ.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Εκτός από τους µισθούς και την ασφάλιση, οι υπάλληλοι στις κυβερνητικές υπηρεσίες δικαιούνται και δύο επιδόµατα, αυτά της οικογενειακής παροχής και της θέσης ευθύνης. Σύµφωνα µε τον νόµο, το πρώτο αποδίδεται µόνο για ανήλικα τέκνα ή τέκνα µε αναπηρία 50% τουλάχιστον και υπολογίζεται στα 50 ευρώ για ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, 170 ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Για το 2017, στη Γενική Γραµµατεία του πρωθυπουργού το επίδοµα αγγίζει τα 20.100 ευρώ, στο γραφείο του Γ. ∆ραγασάκη τα 1.800 ευρώ, στο γραφείο του Αλ. Φλαµπουράρη τα 3.500 ευρώ, σε εκείνο του Χρ. Βερναρδάκη τα 600 ευρώ, στου κυβερνητικού εκπροσώπου τα 7.200 ευρώ και στου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ τα 1.700 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν τα επιδόµατα θέσης ευθύνης, το κόστος των οποίων φτάνει τα 74.400 ευρώ για τους εργαζοµένους στη Γενική Γραµµατεία του Πρωθυπουργού, ενώ για τα γραφεία των Γ. ∆ραγασάκη, Αλ. Φλαµπουράρη, Χρ. Βερναρδάκη, ∆. Τζανακόπουλου και ∆. Λιάκου ανέρχεται στα 5.400 ευρώ για το κάθε ένα.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017