Τρία στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή για τις πολιτικές εξελίξεις σε ένα περιβάλλον το οποίο προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν σταμάτησε ποτέ να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις πολιτικές εξελίξεις, τόσο στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο.

Ο Κώστας Καραμανλής όπως ανέφεραν τα Παραπολιτικά σε πρόσφατο ρεπορτάζ θεωρείται από τους ξένους ένα πρόσωπο το οποίο παραμένει ιδανική εφεδρεία με τη συγκεκριμένη εκτίμηση να βασίζεται στο γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας θα επιδεινωθεί. Στην παρατήρηση δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί έναν τέτοιο ρόλο έλεγαν ότι οι σημερινές ανησυχίες του δεν του επιτρέπουν να παραμείνει αμέτοχος στο μέλλον. Και υπενθύμιζαν με νόημα ότι ούτε να αναλάβει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν πρόθυμος, αλλά έμεινε στη θέση αυτή... 12 χρόνια.

Το βιβλίο «The Greek Political Economy: 2000-2015» το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ ουσιαστικά στοχεύει στο να καθαρίσει όποιες σκιές υπάρχουν γύρω από την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Για τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά, τα περισσότερα με αρνητικό πρόσημο, αλλά χωρίς τεκμηρίωση. Το βιβλίο έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να τεκμηριώσει με στοιχεία ότι όλη η παραφιλολογία των περασμένων ετών για τα οικονομικά του κράτους, πλέον πέφτουν στο κενό αφού η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Το τρίτο στοιχείο είναι το τέλος της παραφιλολογίας σχετικά με τις υπόγειες πολιτικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός με συγκεκριμένες κινήσεις κατέστησε σαφές στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια στήριξη.