Να ανασυγκροτηθεί και να ενώσει τα διάσπαρτα κομμάτια του επιχειρεί ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και αυτόνομου φορέα.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια πολλές πρωτοβουλίες έχουν παρθεί, άλλες τόσες προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουκ ολίγες επιτροπές έχουν συγκροτηθεί. Ωστόσο, όλα τα εγχειρήματα αποτύγχαναν, αφού οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι εγωισμοί και οι εσωτερικές υπονομεύσεις δεν επέτρεπαν να ανθίσουν.

Φαίνεται όμως πως οι συνθήκες και η αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος έχουν κάνει όλους πιο ώριμους και πιο διαλεκτικούς, με τις τελευταίες εξελίξεις να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ ΔΗΣΥΜ - ΚΙΔΗΣΟ, η οποία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Μάλιστα, αρχές της εβδομάδας αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν, προκειμένου να συζητήσουν τους όρους ένταξης στελεχών του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, στο συντονιστικό της ΚΟ και στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΔΗΣΥΜ.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά δεν αρκεί, αφού το κάλεσμα, σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να συνεχιστεί προς όλες τις κινήσεις, τα πρόσωπα και τις συλλογικότητες, και αυτό να γίνει με μεγάλη επιμονή.

Την Τρίτη υπήρξε συνάντηση «κορυφής» των τεσσάρων – Γεννηματά, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Τούντας, που αποτελούν τη ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά και τα ζητήματα του επερχόμενου συνεδρίου – προγραμματίζεται για τον Ιούνιο – το οποίο θα είναι ανοιχτό, ενώ ο χαρακτήρας του θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή ή όχι του Ποταμιού, αλλά και των υπόλοιπων συλλογικοτήτων του χώρου. Δηλαδή, αν θα εξελιχθεί σε συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή Παράταξης.

Από την πλευρά του Ποταμιού το επόμενο δίμηνο για τον Σταύρο Θεοδωράκη αναμένεται θερμό, ο οποίος συνεχίζει επαφές και συνομιλίες με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου, ενώ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους συντελεστές του νέου εγχειρήματος «Ώρα Αποφάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα του μήνα θα γιορτάσει τα γενέθλια του κόμματός του με μεγάλη εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχουν φίλοι, ψηφοφόροι και στελέχη που συμμετέχουν στα όργανα του Κινήματος.

Οι τρεις πρωταγωνιστές της κίνησης «Ώρα Αποφάσεων»- Διαμαντοπούλου-Ραγκούσης-Φλωρίδης, συνεχίζουν την έντονη κινητικότητα τους, πραγματοποιώντας την Κυριακή την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση.

Στις παρεμβάσεις τους κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός νέου, ενωμένου μεγάλου κινήματος που θα αποτελέσει τον προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος, ενώ σε δεύτερη φάση σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν κείμενο-κάλεσμα για τη σύγκληση μιας καταστατικής συνέλευσης με τη συμμετοχή όλων, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενιαίου φορέα.

Από τις πληροφορίες προκύπτει πως Σταύρος Θεοδωράκης και τα πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα απέρριπταν τον διάλογο με τη ΔΗΣΥΜ, στην περίπτωση που ανοίξει τις διαδικασίες που θα οδηγούν σε ένα ενιαίο φορέα και εκλογή νέου αρχηγού.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύμπλευση με τη ΔΗΣΥΜ, το ενδιαφέρον είναι αν και σε ποιό βαθμό η "ώρα αποφάσεων" και το Ποτάμι, θα βρεθούν μαζί στην πορεία ανασύνταξης του χώρου. Σύμφωνα με στελέχη και των δύο πλευρών, οι τρεις έχουν ανάγκη το Ποτάμι, αλλά και το Ποτάμι τους τρεις , προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους.

Μια νέα παράταξη όμως θα πρέπει πρωτίστως να αποτελείται και από νέους ανθρώπους. Να στηριχθεί, δηλαδή, σε μια νέα γενιά στελεχών, που ενώ υπάρχει δεν αναδεικνύεται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Για το λόγο αυτό το «Κ» επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα του Κέντρου και Κεντροαριστεράς, δίνοντας βήμα σε νέους ανθρώπους, που προέρχονται από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου.

Μιλάνε για τη νέα παράταξη που οραματίζονται, πως αυτή θα πρέπει να συγκροτηθεί, τι θα πρέπει να εκφράζει και ποιους να εκπροσωπεί.

Άγγελος Τόλκας - Δικηγόρος

Για την προσπάθεια ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η προετοιμασία μιας νέας σοσιαλιστικής πρότασης για τη χώρα και την Ευρώπη, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όχι των παραγόντων αλλά των πολιτών μέσα από διαδικασίες κόμματος και μέσα από δημοκρατική νομιμοποίηση για όλους και τέλος η αλλαγή πολιτικής γενιάς στη χώρα.

Ανδρέας Σπυρόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Η επανένωση της παράταξης είναι σημαντική, αλλά η κοινωνία απαιτεί γενναία βήματα ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες. Χρειάζεται αγώνας από όλους αλλά κάποιοι μέσα στην παράταξη πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω. Η Κεντροαριστεράς του μέλλοντος, χρειάζεται νέες προτάσεις για παραγωγή και αναδιανομή του πλούτου. Να βρεθεί κοντά στους νέους, δίνοντάς τους προοπτική για μια καλύτερη ζωή.

Αποστόλης Πάνας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς έχουν ειπωθεί πάρα πολλά. Ο κόσμος κουράστηκε να παρακολουθεί διαφορές σε δευτερεύοντα οργανωτικά ζητήματα που περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα έχουν πάρα εξυπηρετούν την ουσία του εγχειρήματος .Είναι ώρα λοιπόν να κοιτάξουμε μπροστά καταθέτοντας μια ρεαλιστική πρόταση που θα ανταποκρίνεται συνοδευόμενη από μια γενναία ανανέωση ιδεών και προσώπων.

Βασιλική Σουλαδάκη, Διεθνολόγος

Να κινηθούμε σε επίπεδο βάσης. Από τα κάτω προς τα πάνω. Αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται grassroots politics. Κινηματικός χαρακτήρας, μηνύματα ξεκάθαρα, απλά, κατανοητά. Σεβασμός στο παλιό αλλά και ανάδειξη νέων προσώπων.Κάποιος που αξίζει να μπορεί να έχει μέλλον σε ένα κόμμα χωρίς απαραίτητα να ανήκει σε μηχανισμούς. Συγκεκριμένη και ρεαλιστική προοδευτική κυβερνητική πρόταση εξόδου από την κρίση.

Γιάννης Λίτινας, Πολιτικός Μηχανικός

Η ανασύνταξη της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας περνάει απαραίτητα μέσα απο τις παρακάτω έννοιες: ιδεολογική, οραματική, προγραμματική, ηλικιακή, αξιακή και θεσμική ανανέωση. Σαφής καθορισμός ως τρίτος άξονας κυβερνητικής πρότασης. Απαιτούνται αλήθειες στον πολίτη, μετρήσιμες προτάσεις για τη χώρα αλλά και συγκεκριμένοι στόχοι στον οδικό χάρτη. Πέρα απο τον αριστερό λαϊκισμό και τη δεξιά συντήρηση. 

Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ιστορία, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές

Οι πρωτοβουλίες των τελευταίων εβδομάδων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται η συνειδητή απόφαση όλων, ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα με νέα πρόσωπα, χωρίς μηχανισμούς και επετηρίδες, αλλά με αρκετό...πάθος, θα υποστηρίζει όσα έχει ανάγκη η χώρα κινητοποιώντας τη νέα γενιά της.

Θοδωρής Δουλουμπέκης,  Πολιτικός Μηχανικός

Η ανασυγκρότηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας υπερβαίνει πρόσωπα, κλειστά συστήματα, σύμβολα. Χρειάζεται μια γενναία επένδυση σε ανανεωτικές ιδέες, που θα επανακαθορίσουν τη διαδραστική σχέση της ανθρώπινης ιδιότητας με την εργασία την τεχνολογία και το περιβάλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική κοινότητα μόνιμης εμπλοκής μελών, πολιτών και κινημάτων. Να αναδείξουμε το πρωτείο της πολιτικής.

Κατερίνα Βαλαβάνη, Management, Διοίκηση Επιχειρήσεων

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιλέγει την συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας, την φτωχοποίηση και την επίτευξη πλεονασμάτων από την υπερφορολόγηση. Το μεγάλο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς είναι με ήθος, αξιοπιστία και ειλικρίνεια να εκφράσει την πολιτική εντολή της εθνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση.

Νάντια Γιαννακοπούλου, Δικηγόρος

Tα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων είναι αρκετά θετικά. Δική μας δουλειά είναι να εργαστούμε σκληρά για να εκφράσουμε ξανά τους προοδευτικούς πολίτες, οι οποίοι δεν εκφράζονται ούτε από τη συντηρητική ΝΔ, ούτε από τον λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα το κάνουμε, με ριζικές ανατροπές στην οικονομία, την κοινωνία και το Κράτος και βαθιά ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα.

Παναγιώτης Βλάχος, Νομικός & Πολιτικός Επιστήμονας

Ο προοδευτικός χώρος βρίσκεται σε κοινωνικό κενό και προγραμματική αφασία. Για να πέσουν τα τείχη της καχυποψίας και για να μετρήσουν επιτέλους οι ιδέες, θέλουμε ένα νέο κόμμα από την αρχή: με ανοιχτές πόρτες, ανοιχτές διαδικασίες και κυρίως, ανοιχτά μυαλά. Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. 

Παναγιώτης Κωστούλας, Δικηγόρος

Αυτοδιάλυση όλων των φορέων του ενδιάμεσου χώρου και ορισμός μιας ανεξάρτητης επιτροπής προσωπικοτήτων που θα ορίσουν τα βήματα προς το συνέδριο. Ιδρυτικό συνέδριο δημιουργίας νέου και ενιαίου φορέα που θα καλύπτει όλο το ιδεολογικό φάσμα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση. Ευρεία στελεχιακή ανανέωση με κριτήρια αξιοσύνης. Μεταρρυθμιστικός και τεκμηριωμένος προγραμματικός λόγος.

Πασχάλης Αγανίδης, Οικονομολόγος

Η ανασυγκρότηση πάσχει. Όλοι ξέρουμε γιατί. Συζητάμε όμως πολύ για το τι δεν μας αρέσει, αλλά καθόλου για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν έχουμε πολιτική δύναμη, αλλά έχουμε ιδέες. Αυτές θα μας βγάλουν από το περιθώριο. Αν δουλέψουμε συλλογικά για την ανάδειξη του νέου πολιτικού διλήμματος μεταξύ “ανοιχτού-κλειστού” και χτίσουμε ένα νέο προοδευτικό λόγο μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις.

Στέργιος Καλπάκης, Εκπαιδευτικός

Από τη στιγμή που υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και όλοι συμφωνούν στην ανάγκη Συνεδρίου για ενιαίο φορέα και στην εκλογή ηγεσίας από τη βάση, κάθε δικαιολογία που διαιωνίζει τον κατακερματισμό περισσεύει και δεν αφορά την κοινωνία.

Στέφανος Παραστατίδης, Ιατρός

Απέναντι στο σαφές κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού χώρου “νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες", κάναμε τα πάντα για να μην αλλάξουμε. Μεταμφιεστήκαμε, συναθροιστήκαμε εικονικά, αλλάξαμε ονόματα, εδραιώσαμε τους "σωτήρες του παρωχημένου". Ξεχάσαμε πώς να μεγαλώνουμε μέσα από τις ιδέες μας.

Η ιδεολογική σύγκρουση "ανοικτού-κλειστού" μπορεί να επαναφέρει τις αξίες του προοδευτισμού στο προσκήνιο και να επανεντάξει όσους έχουν επιλέξει συνειδητά το περιθώριο.

Χρήστος Παπαδούλης, Μαθηματικός

Το ΠΑΣΟΚ αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος πολιτικός φορέας .Δημιούργησε την μεσαία τάξη, έκανε την Ελλάδα υπερδύναμη των Βαλκανίων. Λοιδορήθηκε εξίσου επειδή δεν εφήρμοσε δίκαια και αποτελεσματικά το πρώτο μνημόνιο του οποίου το βάρος επωμίστηκε εξολοκλήρου, κυρίως όμως γιατί πολλά στελέχη έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της παράταξης. Τώρα λοιπόν στην πρώτη γραμμή στελέχη-επαγγελματίες. Οχι τυχοδιώκτες επαγγελματίες της πολιτικής.

*Eφημερίδα "Το Καρφί"